[開箱] [ANDROID E-INK] ONYX BOOX i86ML 開箱

用開部Kobo Aura HD愈來愈淺色,顏色仲有啲唔平均, 可能係老化+ 粗用(壓過撞過)掛...原本想買 PocketBook InkPad平好多, 不過想試下AN機E INK, 就逃保逃左部返黎
呢部打算屋企用, 所以買8吋大mon好睇啲
見冇人POST過ONYX機, 就出一出山

搵到間16XX人仔仲送好多野, 如圖:

原裝套, 雞牛一個 , 32GB KINGSTON(! )

個保護套用料好靚, 肯定係原裝, 不過重左啲, 如果要攞出街都幾雞肋, 好彩我只係家用

套面

套底

戴左套 + 機底照

開機~! 基本操作同普通平板冇咩分別 , 可以話爽過一般E-INK reader少少 (係少少, 想買既巴打唔好太太期望!)spec: CPU 1GHz單春 , 1GB RAM, 8GB ROM , AN 4.04
有部份APPS唔裝得... 例如QUICKPIC
好彩 PERFECT VIEWER 裝到

畫面係1600X1200, 解像夠高, 夠晒大 , 可以校front light亮度同畫面對比度 , 幾多頁refresh一次
左邊有實體鍵,唔駛掂mon揭頁, 長按下鍵 refresh

front light: 2級亮度, 去到8級已經好鬼光

用左一兩日基本冇咩問題, 唯一要留意係如果要用software 黎cut啲scanning書, 就要睇下你用黎睇書個apps係唔係full screen , 如果唔係就要改改 1600x1200 做  1520x1200 左右, 咁樣字體先唔會變形

That's all~

有咩問題即管問, 唔知答唔答到

附上圖原LINK

睇唔到圖

好慳電?

好慳電?
kofz 發表於 2015-10-16 13:26

一般使用應該用到兩個星期

via HKEPC Reader for Android

update: 26OCT
30~40hrs only

睇唔到圖
cal22cal 發表於 2015-10-16 12:27

imgur 都睇唔到? 奇WOR
附上圖原LINK 睇下得唔得

一般使用應該用到兩個星期  

via HKEPC Reader for Android
jacktsui 發表於 2015-10-16 14:20

果然真係好慳電

個mon同Kobo Aura HD比較如何?

個mon同Kobo Aura HD比較如何?
kwokhin 發表於 2015-10-16 16:35

除左大啲之外, 暫時唔覺有咩分別, 兩部解像都好高
但Kobo Aura HD冇得校對比度, 想搞就要響文件FILE度落手, 麻煩啲

UPDATE:
ONYX 揭頁好似比較容易"起榨", 要set refresh 密少少

支持開箱!  

可否裝 直讀中文 / Play Book / Kindle 之類的 apps 來睇書?

請問 frontlight 是否平均及會否偏藍或偏黃?