問: 開工用的平板電腦, 要手寫筆

係咪得三星先有?

因為我有好多notes要手寫, 但想日後睇番/search番都比例容易

所以想諗部平板電腦(我唔知有無其他方案...)

最緊要手好似平時寫字咁, 用隻右手拿住佢支筆, 放我隻手係部平板電腦的screen上寫字, 佢都會操作正常, 正常地認到字, 而不會當左我隻手掌係支筆尖, 而影響到認字.

即係我成隻手掌"達"上個screen都無問題, 只認佢電字筆的筆尖而不會錯認左我隻手掌.

邊幾個型號好用呢?

細牌不考慮, 因為開工用, 最緊要stable信得過.

thanks

係咪得三星先有?

因為我有好多notes要手寫, 但想日後睇番/search番都比 ...
askl 發表於 2015-11-8 22:23

surface 3

係咪得三星先有?

因為我有好多notes要手寫, 但想日後睇番/search番都比 ...

STABLE既話, 真係SUFRACE 3/ SURFACE PRO 系列啦, TOUCH準確得多, 又有筆跟埋, 再唔係加埋TYPECOVER

回覆 1# askl

聽日買iPad Pro

HP Pro Slate 8

HP Pro Slate 呢部機主打當然係支筆。呢支 HP Duet Pen 筆芯可以是 Stylus 或原子筆,你要自己轉換筆咀。呢支 Duet Pen,採用 Qualcomm Snapdragon 筆控技術,可以直接用係個芒作手寫繒圖,亦可以寫係普通紙,同步係電腦屏幕嘅 App 出現,適合好似版主咁,覺得手寫筆記仲係比較易操作,但又想同時有個電子版本作備份。

http://www.eprice.com.hk/pad/tal ... slate-12-4g-review/

係咪得三星先有?

surface 3啦,full windows 10,有office ,可以裝windows 軟件,開工做野一流
   而家二手四千左右有齊全套筆同keyboard 好抵玩,岩岩二手區都有師兄放緊

HP Pro Slate 8

HP Pro Slate 呢部機主打當然係支筆。呢支 HP Duet Pen 筆芯可以是 Stylus 或原子筆,你要 ...
ip_csl 發表於 2015-11-10 23:50

啲隻都正,但係要放係枱用先做到佢話既係紙寫再出現係 tablet 上邊,有啲唔方便

大牌主要係三星.
其他既都冇聽過

買枝Adonit筆重方便啦

3星支筆都信?一定surface la