[系統優化] 双系统,安卓過熱導致屏幕光度自动減低

部v116w在安卓時会自动走出這告示。throttling brightness due  to  thermal event. 隨時会走出來,部机剛開机有時会出現,已系bios 入面 thermal configuration  度多方改变数值,,都不能阻止她出現,這告示一出現,屏幕光度会自动降低,很煩人,,,各位有冇這情况,,怎样可解决呢?
Screenshot_2015-11-14-10-02-34_20151114100810061_20151114100931005.jpg

加把風扇

加把風扇
good16 發表於 2015-11-14 10:58

系冇用  用冰袋都冇用  可能bios有bugs

windows冇呢個情況  可能双系統個安卓系二奶泥  真多问題:faint

用D平價安卓机都冇呢個問題

大概因 CPU 過熱....android 係咁

L 豬部 G4 beat 手機用粒 S615 都一樣

一過熱會彈幅 overheat 減光度通知

安卓

雙系統個D 大陸機, 通常都係係CPU CONTROL 個邊有問題.
係唔係都用CPU 既TOP SPEED, 過熱係理所當然...

部V919 既ANDROID, 我一早放棄左...

部机隔晚冇用  第2日系安卓開机  冇20秒 個過熱告示会弾出來  激死

雙系統個D 大陸機, 通常都係係CPU CONTROL 個邊有問題.
係唔係都用CPU 既TOP SPEED, 過熱係理所當然...

部 ...
casper326 發表於 2015-11-14 14:51

吓,我剛剛買V919,暫時未發現。

吓,我剛剛買V919,暫時未發現。
panda360 發表於 2015-11-16 08:47

我講緊係CORE M ANDROID 個邊.
ATOM 個邊會有CPU CLOCK CONTROL, ATOM 又唔係第一次出ANDROID.
不過ONDA 有冇落FIRMWARE, 咁就唔知喇~