台電 P80 4G八核

請問有冇師兄有台電部P80 4G八核?

我想買部8吋電話平板,有考慮b-29師兄推介的T8,但台電好似靚仔啲 (P80上下框邊窄啲)

睇嚟睇去都係得P80同T8揀

P80係MTK8752,T8係MTK8783,未用過聯科發U,唔知有冇分別

如果可以有P80嘅外型 / T8嘅效能,咁就完美啦

請問有冇師兄有台電部P80 4G八核?

我想買部8吋電話平板,有考慮b-29師兄推介的T8,但台電好似靚仔啲 (P80 ...
manchars 發表於 2016-5-17 01:12

既然你提到我,我幇你分析下2部机吧,我未用過台電電話平板,但未買T8之前,亦有考慮過,冇錯外觀上,p80系靚仔D,除了邊框窄了點,售价平了点,其他就輸晒了,不談他什么金屬底殻, 雙sim card, 等等,使用上內存使用少,T8有合并分區11G rom, 就這點点,已難求了,千多元既小米電話,都冇這合并分區內存rom呢,其他root机等支持,我亦不説了。你亦可上百度貼吧 找 台电p80吧看看  便可以了。

其他p80 4g嘅小毛病,亦要考虑,如光度问题,音量调整问题,刷rom问题,等等,系貼吧都有人提出。
下图用家評语 摘自台电官网 T8那11G rom 都夠你装apps, 大型game 用了。

咪住先, P80 8 core  有冇 FDD-LTE 4G 先?如果冇,唔通在香港只上中移動個TD-LTE?

T8 好似有原生 FM 聽收音機

其他p80 4g嘅小毛病,亦要考虑,如光度问题,音量调整问题,刷rom问题,等等,系貼吧都有人提出。
下图用家 ...
b-29 發表於 2016-5-17 09:56

Tbook11同iwork10 旗艦版比邊個好d

Tbook11同iwork10 旗艦版比邊個好d
zoin0000 發表於 2016-5-18 20:56

我都好少留留意D双系统,不過大家研究下吧!

我都好少留留意D双系统,不過大家研究下吧!
b-29 發表於 2016-5-18 21:13

8"我睇 T8旗舰版/X16 Plus
10.1"Tbook11同iwork10

8"我見佢MTK我怕720p片會lag,所以先睇10.1

加上8">10.1"$我見差300唔係太多,但性能上好似差好多

2部除个芒外,hardware 都差不多,用电方面台电Tbook会長些,但芒酷比魔方iwork10会靚D,由其系安卓表现,我鍾意芒靓,会揀酷比魔方iwork10........
不過双系统用电很快,都系4,5 小时,tf card 问题,音频雜声问题,上网祇有wifi 等等,買回来,用久了,便覺兩边不到岸,行windows不及desktop,notebook 爽,行安卓 , 亦不及安卓mtk平板 ,所以而家我都好少用佢地喇!

2部除个芒外,hardware 都差不多,用电方面台电Tbook会長些,但芒酷比魔方iwork10会靚D,由其系安卓表现, ...
b-29 發表於 2016-5-18 21:35

T8旗舰版最高可以用64/128卡,佢係唔係唔支援MKV,MP4格式唔見有寫