酷比魔方iwork10旗舰版 開箱

呢塊板好似好少人用, 上星期入手。

簡介
Win10 + Android5.1
CPU: Z8300
RAM: 4G
Storage: 64GB (Win10:44GB, Android:20GB)
Display: 1920x1200
機身有ㄧ個mirco usb, ㄧ個microusb3.0, hdmi, 耳機
鍵盤有兩個usb2.0

經官方廣州店入手,寄順豐到香港,前後兩日收到,好彩。

圖片

揀咗套裝,平板加原裝鍵盤

機背,唔鍾意機身資料都無辦法

平板同鍵盤合體

原裝筆,好貴

但係用支筆反應都算好

呢度見到有58GB

但係呢度睇到正確嘅41GB

個人感覺:

硬件:
平板金属機身,硬淨。
鍵盤柱位同機身接位已經脱色, 我插咗小過十次,不過我唔係好介意呢d細眉細眼嘢。
鍵盤有磁石,吸力可接受,但鍵盤比較重,唔好靠晒佢。
相對地鍵盤比較重, notebook狀態下用touch screen 都好穩, 無反機。
手寫筆, 呢個最無奈, 筆咀唔知有無得换, 但肯定暫時無parts買。用aaaa電。
原裝貼咗保護貼, 但有6,7點塵,(我買onda v989反而貼得幾好),已經淘咗幾塊貼,遲d换。
官方店送嘅平板保護套都幾好, 有自動感應開機。
送嗰條OTG線我就唔用, 用返自己買嗰條。

軟件
Window同An睇片都ok, Android 左撥右撥都唔窒

Window10
暫時都幾順, 用黎上網睇片都夠用, 我主要用黎寫下notes

Android
跟機裝咗GooglePlay
都無幾可用, 原本想剷咗佢,但一來唔等住嗰20G用, 二來有好過無, 遲d先算。
可能用慣小米, 望住呢個版面好似無咩動力

總數幾錢入手,連運費

想問問可轉繁體Windows? 有沒有4G bugs 問題?

部機價999其實好吸引下,不過個keyboard 299又好似有d貴…而且同價個tbook10有反而充好似仲正…可惜又未出到

via HKEPC Reader for Android

點解仲出z8300?

回覆 3# wcw2012

回覆 3# wcw2012

平板連鍵盤套裝人仔1298+筆199+40順豐到香港

但係支筆要預訂, 我係剛巧支筆有貨先至可以一齊寄香港

回覆 4# doraemon24

可以, 反而無得揀簡體

回覆 4# doraemon24

我新手, 4G bugs係指咩嘢?