[開箱] 馳為 Hibook 雙系統香港版用咗半日加小小感受(28/5更新)

因為小小急用,揀佢唔揀 Hi10 係因為聽講 Hi10有閃屏問題,所以求其响SSP買,送一張Transcend Premium 200x 32G TF Card,店員話6月尾前逢星期五六日攞單攞機去Microsoft攤位有超市現金卷送,麻煩唔好問我响邊間買,我無責任幫人賣廣告,請自己去價錢.com格價,另外有地方有實機可試玩,有興趣請自己試過先,唔好信我

(因為我主要用 win10,暫時未用過Android系統,請見諒)

暫時感受,
1)機身金屬嘅磨砂感真係有小小似 macbook pro,當然金屬薄好多
2) Keyboard都係磨砂,不過係膠手感,可取之處係磁力特強,食到機身好實,按鍵感都唔錯,但受磁影響嘅物件唔好擺太近
3) 感覺上,開機速度同小米平板2差唔多,開 word excel 或流暢度同一般atom win 10 平板差唔多 (只係感覺上)
4) 個 mon 好似普通,但同事們話個 mon 幾靚,可能因為我用慣 M$ SP1 同小米平板2
5) 唯一一個 USB 3.1 Port 就係充電嘅 USB-C port,其他三個 port 都係 usb 2.0,直頭係弱智設計 ......遲些少試下個 macbook 用嘅充電hub啱唔啱佢用

一套兩件

盒都要疊疊樂

全部

使用說明,合格證,線

機身同鍵盤

磁力特強

白痴開機畫面

一鍵轉Android

系統資料

暫時係咁多,因為嚟緊都唔係太得閒,唔知試到幾多嘢,update到就儘量 update,多謝收看

--------------------------------------------
28/5/2016更新

6) 個USB-C 真係垃圾,因為個槽造到比 2015 macbook深少少,所以macbook fit 晒嘅充電 hub 會剛剛接點不良用唔到(應該只係差 0.1-0.3 mm)   
7) 加多張同 surface pro 1 螢幕比較,左邊 HiBook 右邊surface pro 1

同SP1螢幕比較

好似剛剛出左一部叫hibook pro同config但行2k mon堅全貼合,只係貴一舊水

你覺得個mon普通咁當然首先塊panel一定係cheap野,但非全貼合亦係一個幾大既因素,淨係關機狀態下睇落去大灰屏已經唔開胃啦

舊電可以用到幾耐?

同我部oBook10好似,但我無USB Type-C,但有DC火牛叉電
我唔打機,Keep住行Wifi,做文書工作,可以用到4-5個鐘左右

喱部机一般LA
買返去第一晚已經比我玩到炒WIN10(只係做WINDOWS的清除所有DATA同重置出廠SETTING,RUN左成個鍾,REBOOT就死左,要重倒WINDOW IMAGE)
用原救牛不能邊CHARGE邊(著机只能500MA供電入不孚支,關机充可OVER 2A)

靜觀其變, 等幾部 book 打完一輪先再決定買邊部

the monitor is so bad, uneven backlight+narrow viewing angle
but the price tells you everything

好似剛剛出左一部叫hibook pro同config但行2k mon堅全貼合,只係貴一舊水
jso77 發表於 2016-5-26 18:26

因為急用,又要向會計部出數,要有香港單,咪粗粗地用住先啦

舊電可以用到幾耐?
MingHong 發表於 2016-5-26 22:50

昨日全新機响公司用,剩係用 USB手指安裝 office2013,開 excel,連接公司 wifi開公司個 ERP System,開機有 79% 用到收工約三個零鐘,關機仲有 31%

不過返到屋企,差滿電,裝個相機software試執下相,無上網,個零已經鍾唔見30%

因為唔用 android 嗰邊唔知 android 耗電情況,抱歉