請平板電腦意見. Sony & Microsoft

咁多位好, 平板出左咁多年, 我而家先想買第一部平板電腦. 所以乜都唔識, 希望咁多位幫手選擇.
部平板係買比老公做生日禮物,
佢平時會睇片, 聽歌, youtube, 有時打下機. 同一定會做好多文書. 所以想要有 keyborad 既, 同應該會裝word.

心目中有幾部.
1) Sony Xperia Z4 tablet
2) Microsoft surface 3 (官網係話無貨??)
3) Microsoft surface pro 4 (呢個處理器有M3, I5, I7咁多隻, 邊隻好?)

保養方面:
Microsoft 見到呢度D C Hing 話保修奇差就有少少保留. 但老公睇過幾部個樣, 佢最中意Microsoft;  surface 3 & pro 4 都中意, 如果揀佢, 係咪去凶澤買再+延長保養會好D?
而 sony 係咪只可以去返 sony 買? 佢好似只得1年保養, 問過 sony 有無得加錢延長保養佢話無, 只係得一年. 我睇部機好輕薄, 怕佢係咁2撞一下就玩完..

軟/硬件上:
其實邊部機好D? 我想買一部耐用唔易壞, 一用可以用幾年既.. 同希望電池續航力OK.

請各位比D意見!!!

睇片, 聽歌, youtube, 有時打下機. 同一定會做好多文書

要做文書android一定唔洗考慮, 即係Z4 tablet飛得

睇片, 聽歌, youtube, 有時打下機. 同一定會做好多文書

要做文書android一定唔洗考慮, 即係Z4 tablet飛得 ...
jso77 發表於 2016-6-15 11:53

下?? 我以為裝個MS word, 再跟埋個keyboard已經搞得掂... 唔係架咩??

下?? 我以為裝個MS word, 再跟埋個keyboard已經搞得掂... 唔係架咩??
dala 發表於 2016-6-15 12:18

AN機文書是垃圾
一是window一是ipad唔使諗

做咁多文書,好心就買部NB
或者買部x86 tablet

大量文書一定係Microsoft平板,
iPad都唔駛諗

如果唔想有太多"鑊氣", Surface 4 Pro 會係首選.
配合返你所講嘅使用習慣, 經濟啲可考慮 Core m3 / 128GB / 4GB Ram, 肯俾錢就緊係最高規格 Core i7 / 512GB / 16GB Ram 啦, 但價錢翻兩翻.
但以實際啲嚟講, Core i5 / 256GB / 8GB Ram, 其實已經可以應付大部份外出工作上嘅需要.

我覺得 m3 同 i5 都應該較為合你需要.

我就覺得樓主唔好聽呢度所有人既任何意見, 都係自己同老公商量下睇下佢鐘意邊部好過啦

送電子產品俾老公個原意係好, 但通常你送到俾佢唔啱心水既機會其實好大, 男人唔同女人, 男人對電子野一般會有自己既要求, 你未問過就送俾佢通常會吃力不討好

AN機文書是垃圾
一是window一是ipad唔使諗
EVIS 發表於 2016-6-15 14:02

做文書iPad都係垃圾喎

做文書iPad都係垃圾喎
khokk2005 發表於 2016-6-15 17:20

Ppt pdf果d已經好AN機幾條街