[求助]國產平板,怎樣安裝Google Play?

大家好

我最近買左部國產平板,跟機無Google Play

我用左KingoRoot,Root左部機
然後晌安卓市場Download左個[谷歌服務框架安裝神器],佢幫我裝晒Google服務框架、帳戶管理、Google Play服務 同 Google Play商店
但我Reboot完部機,就不停彈Google服務停用等Error信息出
試過,都係用唔到Google Play

想請問我係未做錯左?或者有咩漏左?

我部平板係 海信Hisense F6281

試下用root explorer 搬左个google play 去做system app 試下,亦可用工具叔叔刷入gapps 看看!

gapps 可去下link 1樓找看

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D2

師兄,我依家叫做用到啦,多謝你

但仲有個小問題,就係我用開"速成鍵盤"去打中文,我成功晌PLAY Download左個App,亦用到,但當晌PLAY度打中文,就會了彈App

但其他地方用,就無問題,知唔知可有辦法解決?

可能系不完美安装有關,你用边个方法成功google play?

最完美方法系用twrp recovery 刷入那gapps, 但如网上冇人提供適合twrp, 亦是難题,始终你用kingroot 黎root 机,係有问题的。

流氓软件 kingroot 真系又爱又恨,冇twrp 時,唯佢獨尊,但亦受佢気,冇計!

大家好

我最近買左部國產平板,跟機無Google Play

我用左KingoRoot,Root左部機
然後晌安卓市場Download ...
manchars 發表於 2016-6-28 06:38 PM

師兄你無引用我收唔到通知,遲咁多先見到個post,
呢部機裝google同root都好煩下,最後同你一樣只有Kingroot做到野
我用左好多方法都不能成功用SuperSU取代佢,只好等待
Google問題最後最完美係用「谷歌安裝器gsfinstaller_V2.1apk」搞掂左
先root後裝,完成會重開機,剷左谷歌安裝器再login google,
login後如果無要求你更新google 服務,自行裝個youtube開啟,
開youtube佢就會要求你更新,更新後就搞掂哂,
至於速成鍵盤我無用好耐,轉左google粵語輸入法,都係一樣打速成的,無終止運作問題