馳為VI10, 叉電一時時叉唔到

部機唔知點解一時叉到, 一時叉唔到, 尤其次次整完window update後, 鑊鑊都叉唔到
換下線, 換下火牛, 佢又叉得番

請問知唔知邊到出問題呀?

部機唔知點解一時叉到, 一時叉唔到, 尤其次次整完window update後, 鑊鑊都叉唔到
換下線, 換下火牛, 佢又叉 ...
carforum 發表於 2016-7-15 12:36

買番个usb电流表,看看充电時讀数,更易明白,如已有,報上看看。

尋日都叉唔到, 同一條線同一個火牛, 我岩岩換左個拖版, 又叉到了
但原先個拖版, 我叉緊電話, 係冇問題的

有時个充电电路hang 左,你拔线又插番,咪將佢reset左,充电亦可继续了。

如你串接个usb电流表,如看到电池量很低,如20,30%, 但充电,电流祇有0.3A或更低,表示充电有问题了,可拔出充电线再插回,這可回复充电正常,而电流亦提高了。

如你串接个usb电流表,如看到电池量很低,如20,30%, 但充电,电流祇有0.3A或更低,表示充电有问题了,可拔 ...
b-29 發表於 2016-7-15 12:52

https://item.taobao.com/item.htm ... ;abbucket=15#detail

請問呢隻岩唔岩用?

請問呢隻岩唔岩用?
carforum 發表於 2016-7-15 13:05

可以,但平D都ok 可去深水埗看看,都很平。

可以,但平D都ok 可去深水埗看看,都很平。
b-29 發表於 2016-7-15 13:08

OK... 唔該哂

有了usb 电流表后,得知充电时电池输入电流情况,亦可得知各平板,手机充电情况是不同,有些從高电流开始,有些由中电流啓動,别外,到充满時,亦要注意,要真正充满电池,电流表为0为正确,但有些机有自己充电方法,充满時电流表仍有低讀数如0.2A, 就算你继续允电,永不会电流表跌至0讀数。
通常,平板,手机充满時,电流表仍有讀数,可继续充电直到电流表为0,這時会係真正充满了。亦可将用机時间延長。