[系統優化] 馳为vi8 双系統, 刷安卓系統,又刷入日本人既TWRP 去root 机

早時为了測試个蓝牙会否影響上网,将部部搞來搞去,又手多多,去改dpi,  希望增大字体,令上网覌看舒服些。

部机去年3月買,都好少用,vi8 超級版係去年馳为大出血产品,499人仔,送蓝牙keyboard 兼送50天貓券,呢枝歌仔,而家冇啦!

部机已root, 好似用什么一健root 軟件去rootb的, 改完dpi, 咪reboot 囉! 点知,禍事了,部机着芒后,出左馳為logo 就freeze左响度,唔郁,变磚了。 好彩可以熄机。

呢部双系統,少用,放埋一边,久不久攞出來,充下电,而已,而且乜嘢资料都冇kept.

咪拿拿林上官网揾资料準備刷机囉!。

继續, 上到官网,一看,頭都大晒,好鬼多版本,都唔知邊个係對嘅,最后咪揀左个比較新D,超級版有408M 來裝,点知系伏,初時都唔知,重以为呢个新安卓系正野,后来知道呢个系卑终極板嘅,如果装左会冇声音出嘅!

點解既,點解既……

跟住點吖

點解既,點解既……
liyee 發表於 2016-7-19 21:18

部机中左伏,唔得閒上貼。

用這个板本就对了,only for my tablet, 你地我就不知了。

刷机很简单,个rom file 有齊哂所有资料,不過intel 机刷時,先按住音量 加,減,制。 再按电源制,等数秒会出现logo, 再等几秒直到芒面最上面出2行英文字句,這時可以放手了。
系电脑度run 左刷机工具,会弹menu 叫你揀保留window个partitions 或者除bugs, 如windows正常,味揀保留,咁会淨刷安卓了。接usb 线后,如一切正常,会自动裝drivers 跟住刷机开始,约2分左右便刷完,平板会再啓動,刷安卓便成功了。

我都有台VI8 想殺晒ANDROID PARTITION 裝 W10.
有無咩要準備呢?

我都有台VI8 想殺晒ANDROID PARTITION 裝 W10.
有無咩要準備呢?
ericnwy 發表於 2016-7-20 01:13

唔要安卓好简单,系window,磁盘管理度deleted所有rawfile, 有一个64M 嘅不要删除,删除后,再combine ,formate 便可以了。
别外,你重新装win10時,可以deleted 所有file, 好似系desktop.咁樣装亦可以。記住唔好刷bios, 刷左,家庭版会激活唔到的。

我早排用一键ROOT,唔成功wor,你用什麽軟件呀?ching