[開箱] 酷比魔方i10開箱

呢部係第二部淘返黎既平板,第一部係X80 PLUS,各方面表現太不堪已賣掉。

雙OS,10.6吋MON,Z3735F,2GB RAM,32GB ROM,RMB 687送磁吸鍵盤。連直運費約HKD847

個屏唔錯,秒殺左我部陳年SAMSUNG黃MON,可惜太反光,唔知好既MON貼能否補救

磁吸鍵盤真係好似notebook個keyboard咁用

充電狀態下開機,咩都唔做,或是睇youtube,CPU溫度都係70度左右

無充電狀態下5X度

喇叭外放差,太細聲,連接耳機比較好,聲音夠大。

有DC電源,micro USB,USBX1,3.5mm,TF卡,HDMI插口

解像雖然同8吋屏既X80 PLUS差唔多,但個MON夠大,視距較遠,睇落係順眼過X80 PLUS好多。

只係試左陣,暫時評到呢度

流暢運行GOOGLE PLAY

安兔兔跑分

windows能讀micro SD card

播片測試
https://www.youtube.com/watch?v=QQ1Bri_V4AA

以下外觀圖:from : http://bbs.51cube.com/thread-102299-1-1.html

插入磁吸鍵盤唔駛對得好準,隨便一放就自動吸住

試左陣android,有google play,裝到pokemon go,不過顯示gps signal not found,唔知咩事。

wifi正常唔斷,唔似x80 plus咁會卡網,但wifi既野同router有關不能一概而論。

一樣可以插usb mouse。

下拉選單輕鬆切換windows。

antutu 47xxx分 似乎唔差z8300好遠

岩岩再試成功玩到POKEMON GO

行WAR3都唔太流順,目測30-40fps,多兵會好lag。
https://www.youtube.com/watch?v=Z7Ooactp_Ho
所以我估好難玩到衣家hit既電腦game。不過上網,睇片完全冇問題。
windows10同平板既體驗會有分別,windows10開野會有d延遲,even開個檔案,不過個顯示會靚d。
而平板行得好順,不過顯示會比較矇。

做個小總結,由於我只係淘過X80 PLUS,只能拎X80 PLUS黎對比,X80 PLUS真是唔建議買。

X80 PLUS     VS     I10
SIZE  8"  VS  10.6" (面積多75%)
解像 1200X800 VS 1366X768
PRICE RMB$399 618優惠    VS  RMB$687
贈品 藍牙鍵盤(要充電,有delay)   VS  磁吸鍵盤(無需充電,無delay,聚化算活動)
CPU Z8300   VS  Z3735F
電量 3500mAh(極倒水)  VS  6778mAh(軟件實測25080mWh,可用4-5hours)
觸控  用力按壓   VS  輕按
MON光暗  只有深淺  VS  有光暗
USB  無  VS  有(1個)
wifi  常斷  VS  未斷過
dc充電 無  vs  有
熄MON後啟動  4-5秒  VS  1-2秒
外型  白色塑膠  VS  灰色金屬拉絲
攝像頭  一樣廢

點玩 POKEMON GO 部野都無 GPS ... ...
呢個機可能有個新功能,坐係屋企,就可走遍全球去捉 POKEMON GO... ...
用手指控制訓練員行路上廣州... ...
這功能只能想像... ...

點玩 POKEMON GO 部野都無 GPS ... ...
呢個機可能有個新功能,坐係屋企,就可走遍全球去捉 POKEMON GO...  ...
odin98 發表於 2016-7-29 09:27

玩到

玩pkmon go順唔順?

玩pkmon go順唔順?
poohpiglet61 發表於 2016-7-29 16:38

順,冇gps signal not found,定位仲好過部ipad mini2

新買幾百蚊玩具點都要玩盡佢,拎出街試下玩POKEMON GO定位如何,好膠咁霸氣拎住10.6吋平板落街玩,定位更新速度同準確度同我部IPAD MINI 2 WIFI版差唔多,連接上冇斷開,IPAD反而會狂斷甚至完全LOSS定位。 但最大既問題係竟然好難捉到POKEMON,掉幾十個波都捉唔到隻波音蝠。陣間再玩多陣

順便講埋電量方面,govwifi行~2.3Mbps(SPEEDTEST同手機一樣)睇左1個多鍾720P youtube片,用左約20%,冇發熱問題。發熱主要發生係充電時開住機。

送磁吸鍵盤活動正式完結 鍾意睇參數CP值既買家應該會prefer X16 plus多d

幾舊水其實真係幾抵玩