[操作疑難] 求救,買左部TBOOK 11,但行window模式時認唔到張128G SDXC

如題,求救,買左部TBOOK 11,但行window模式時認唔到張128G SDXC,但行安卓模式時又認到張咭,有無師兄知道有咩方法可以2個系統都讀到?感激

如題,求救,買左部TBOOK 11,但行window模式時認唔到張128G SDXC,但行安卓模式時又認到張咭,有無師兄知 ...
realhoghost 發表於 2016-8-11 15:20

此乃双系统特色,唔系壞机,亦冇得解决,

双系统,我会將tf card format ntfs, 剩卑win 用,横店个安卓系二奶仔,主力用系windows,  咁样,转os, 就唔使视窗那边要拔插张TF卡了。

我有部Onda雙系統,都會有時讀唔到張咭
你可試下在Window時關機 (Shutdown) , 不是重開 (Restart)  
然後再開機,咁應該認到

via HKEPC Reader for Android

謝謝各師兄的解答,咁我想問,如果我分兩張咭,一張比安卓行,一張專比window行,咁又得唔得呢?

謝謝各師兄的解答,咁我想問,如果我分兩張咭,一張比安卓行,一張專比window行,咁又得唔得呢? ...
realhoghost 發表於 2016-8-11 17:08

Root Android,  可以用NTFS的SD

via HKEPC Reader for Android

回覆 6# EVA001

root機太困難喇對我呢D電腦手機初哥嚟講

謝謝各師兄的解答,咁我想問,如果我分兩張咭,一張比安卓行,一張專比window行,咁又得唔得呢? ...
realhoghost 發表於 2016-8-11 17:08

以我經驗,係唔知佢幾時先得。

双系统,我会將tf card format ntfs, 剩卑win 用,横店个安卓系二奶仔,主力用系windows,  咁样,转os, 就 ...
b-29 發表於 2016-8-11 15:35

試左轉NTFS,一轉系統都係讀唔返,要拔插

試左轉NTFS,一轉系統都係讀唔返,要拔插
louishkepc2 發表於 2016-8-12 12:59

我系用三星16G tf card,,V116W, 同vi8 2部机上都可以用到,你試下分别系电脑,平板做format ntfs, 看看。