[開箱] 鍵盤&touch pen略為雞肋:台電Tbook10開箱

#44有專用touch pen開箱!
同埋電腦節之後,1399呢個價錢好似冇改過……即係根本唔係電腦節限定優惠……

——————————
腦場電腦節,一向都好少著數,今年都係。
不過我偶然發現原來tbook 10/11都有特價,比平時平左大約100蚊,算係咁啦。(tbook 10 1399HKD)
不過香港代理似乎冇入原裝keyboard,只有一款鍵盤保護套,外形都算ok,但功能比唔上原裝keyboard。
即場試機,發現部機喺Windows模式無限重啟,店員話可能係代理商試機嗰時心急,有啲機未setting好就強制關機左......
於是換過第二部,冇事。再試埋keyboard保護套冇問題,搞掂。
......都係俾大家睇下個箱啦。
(盡可能還原未開箱前狀態)

全個tbook系列好似係同一個包裝盒,只係背面同側邊嘅貼紙唔一樣。
真係冇乜好介紹,個盒好普通......

打開包裝盒,第一眼就係俾塑料袋裝住嘅tbook10。
顏色只有土豪金,冇得揀。
塑料袋手感唔錯,但係冇乜用。

攞開平板,下面壓住一張大陸原廠保用證+一張香港無良代理保用證。
最底擺住一條micro usb線同埋otg線,仲有兩本說明書。

然後睇翻部平板。

背面有一張保護貼,同以前嘅台電平板一樣。
有細字標明按鍵/接口嘅用途。其實有啲多餘,冇左仲靚仔。

側邊按鍵及接口特寫。我呢部按鍵做工麻麻,音量鍵高低不平,不過冇乜影響。
DC接口其實有啲不便要用專用火牛先可以叉電,勁麻煩,用type c或者加多個micro usb接口仲好。
左右兩邊喇叭開孔好hea,其中一邊嘅開孔居然冇對齊......不過呢個價錢黎講都算係咁啦。

正面嘅屏幕應該唔係全貼合,意料之中。
不過實際顯示效果幾好(對我黎講),全高清仲勁過我家中嗰部桌上電腦嘅mon(1600*900)。

然後睇下加180蚊買翻黎嘅keyboard保護套。

用翻tbook10專用嘅10 pin docking,仲有micro usb充電接口,不過冇左USB接口,冇得插手指。
同埋雖然可以充電,但冇左逆向充電功能,只係好似平板唔會向keyboard供電,所以先至要內置電池。
好雞肋!!!
不過事實上都算好用,宜家呢篇開箱文都係用tbook 10+呢個keyboard皮套打嘅,用落幾正,可以暫時忘記佢嘅缺點。

然後喺Android模式簡單測試左部機。

之前我買X80HD,係用大陸二線品牌嘅記憶體,
今次tbook 10抽中Toshiba!都算有良心。

雷兔兔成績五萬幾,都算唔錯,中階手機等級。

行Android 5.1,但係32bit,有冇搞錯......好在Windows 10係64bit。

其實我主要係用windows,Android冇乜所謂。
win 10用落都唔差,係兼容性一般,某啲舊game玩唔到。
tbook 10一開始用嗰時,win 10模式離奇出現一次hang機,原因未知。
但之後一直冇事,不過安全起見,我都係鏟左一啲內置垃圾app。(冇錯,估唔到宜家tbook 10會內置垃圾app e.g.快牙、風行之類,以前X80HD未試過)
WiFi信號幾好,個人感覺好過zf2少少。
同埋金屬殼好型,只係做工差左啲。

開箱完畢,感謝觀看~

又有開箱睇,
支持

支持開箱文,tbook10既原裝鍵盤好似長期無貨咁,一路諗緊佢同hibook pro 同obook10

很詳細的開箱文, 感謝!!

隻土豪金又土唔哂喎, 唔俗幾靚
不過用CNC造都可以對唔齊,咁咪唔係個別情況

支持開箱文,tbook10既原裝鍵盤好似長期無貨咁,一路諗緊佢同hibook pro 同obook10 ...
fatboo 發表於 2016-8-23 09:02

原裝keyboard tb有現貨,之前見到279RMB,宜家正價299RMB,我打算遲啲有特價先至買。

隻土豪金又土唔哂喎, 唔俗幾靚
不過用CNC造都可以對唔齊,咁咪唔係個別情況 ...
孤兒仔 發表於 2016-8-23 09:53

見到幾部tbook10嘅喇叭開孔都有不同程度嘅歪曲移位,有啲似係人手處理......
    不過見在個mon色水靚過我屋企嗰塊桌上電腦mon,都冇乜好投訴。但分辨率高,搞到啲icon好細粒,要放大到125%先睇得清楚。

補充:原來tbook 10屏幕色溫偏冷。

docking要充電?

docking要充電?
bbsfor 發表於 2016-8-23 10:30

docking設計本來係keyboard向平板供電,所以塊keyboard要充電。。。

docking設計本來係keyboard向平板供電,所以塊keyboard要充電。。。
hk133 發表於 2016-8-23 10:39 AM

唔會呱,個 Keyboard 內置有幾大電?