三千左右平板選擇

各位,
小弟想向各位請教,之前有用開apple ipad mini2 (比了太太),之後入了部samsung Tab S2 LTE,本身有用緊iPhone及同android 手機,電腦都有用兩個平台(MAC,WINDOW10 notebook)。但不習慣android 平板(samsung)個介面,故剛剛放了。現想用大約三千左右購買一部平板作日常出街用。暫時唔智再想買iOS同android,如果用window10 pad是否難找到合心水?(mon要唔差,睇相,上網,覆email做嘢,打吓word,excel,玩小game,要輕可以分離keyboard,加到SD CARD),心目中來想買surface 3 (not pro),但新要成4K幾,二手surface 3又小見同貴。國內品牌唔知道那個好。但如下面中:
IdeaPad MIIX 310
Yoga 10" Tablet 2
acer S10 1002 (好像好平 1K左右)
iWork12
Teclast X16 pro?
那個會比較好,如果雙系統機得唔得?TKS

我剛入手 miix 310,之前用開 Android tablets,早年短暫用過 iPad mini
我覺得Windows tablets 各方面都不及 Android 或 iOS 咁方便好用
大部份時間係當佢 Notebook 咁連 keyboard 用
當佢係 Notebook 的話,算係 so far so good 嘅
Good, but not great

其他人話雙糸統唔得, 但我自己又無呢個問題
我用緊pipo w1s,買返黎單糸統, 但玩app一定android好好多所以刷左雙糸統
問題得一個, 就係android同win個時間唔一樣, 但係只要時區一個+8一個+0就解決左
依家返工就用office, 收工用android玩NDS同PSX模擬器, 仲順過電話玩

其他人話呢部雙糸統用android個邊個快捷button之後(reboot to window)個touch會上下倒轉, 我跟足官方刷機程序, 完全無呢個問題,
我都唔明D人點解要黑佢

軟件上面講晒,
我想講外殼好處, 一黎唔似ipad, 二黎無殘體字, 用都用得有自信D

Tks各位, 問題是我不是刷機高手,刷ROM 算啦,而且可能用開IOS,個介面習慣了, android手機我又沒有問題(之前多年都有用過SAMSUNG,HTC,LG, 現在副機是SONY). 但唔知是否SAMSUNG 用PAD介面唔就手.浪費了部TAB S2.
但現時只出android pad唔多.市場上雙糸統機多到起碼有十部,要買都難選. 我比較喜歡似surface那種外型.有沒有好介紹?

Tks各位, 問題是我不是刷機高手,刷ROM 算啦,而且可能用開IOS,個介面習慣了, android手機我又沒有問題(之前 ...
slauhk 發表於 2016-8-27 06:32

我都係電腦白痴,反正係官方,所以我先敢刷,
跟住官方步驟,幾個制搞掂
BTW,快樂使用中

Tks各位, 問題是我不是刷機高手,刷ROM 算啦,而且可能用開IOS,個介面習慣了, android手機我又沒有問題(之前 ...

可以話卑你知系冇啦,巿场卑左手机搶左!

surface貴,不過只有佢滿足到你
其實同ipad比應該唔算貴
surface pro 4就mon大啲ssd快啲
surface 3就長氣啲輕啲可以用尿袋充
想有晒兩部長處就等新款

出得三千唔好買中国四大寨啦

出得三千唔好買中国四大寨啦
mcwdicky 發表於 2016-8-27 17:03

四大寇都有高价野!