想入surface pro 4, 有咩要注意

做過下功課, 好似QC有d問題
買機時有咩要注意同點試?
同埋去百記, 堡壘果D開左有問題係咪有得換, 定好似iphone咁要去維修中心

8月尾蘇寧買左部surface pro 4 , 拎返去發現個mon有入塵 換左部新 佢話淨係可以換一次 之後再有問題要聯絡返microsoft 開機set好哂d野之後試下支筆work唔work +上網開個白畫面check有冇死點或者入塵

而家賣緊幾銀$$ ?
兇宅而家 citibank 有 $500 回贈係咪最抵, 想入 256G i7 8G ..... $11288

我剛剛都入咗部,想問下背面,有冇需要加嘢保護佢?

其實唔太建議買這部機,太多問題
1.如果經常連接外接螢幕,文字和程式有不同程度的散字同縮小(要每次登出登入)
2.突然死機,用用下突然熄機(要按POWER + 音量+  ,一齊按住超過20秒之後放手才開到機)
3.試過透過surface docking 連接螢幕 和 WIDI 裝置 ,出現閃屏
4.有時用用下TOUCH 功能和surface pro 4 鍵盤失效 (又是要重新啓動)
5.登出登入有時會出現只餘下MOUSE 移動,但一直無登出(又要按POWER + 音量+  ,一齊按住直到關機再等一等按POWER開機)
6.有時surface pro 4 鍵盤失效,要拆掉鍵盤再插入才行
7.支筆用4A電池,唔知點解新的未用就無電(現在諗緊在那訂電)
8.螢幕超易花,請買了的立即貼保護貼
以上都是我暫時見得多的問題!
因我要SETUP同維護一百SURFACE PRO 4 ,直頭係一種折磨

今日第一日玩部機,係升級過程中,部機背部熱,唔知係唔係呢個原因,而家部機無咗touch同keyboard無反應。
本來諗住唔要部TabProS,而家要考慮一下。

今日第一日玩部機,係升級過程中,部機背部熱,唔知係唔係呢個原因,而家部機無咗touch同keyboard無反應。
...
風十三 發表於 2016-9-7 23:36

1. 頭幾轉update有機會花畫面, touch fail......reboot / force reboot多幾次就ok
2. Resolution 太高, 正常都set到200% font size, 不過一轉mon / projector好煩, 出面9成都係1024x768
3. 筆一開始就冇電(手上60部新開, 當中3部筆冇電)
4. 重, 唔好搾手
5. 唯一幾個好處係......好快好順, 好硬淨, 支筆好正

其實唔太建議買這部機,太多問題
1.如果經常連接外接螢幕,文字和程式有不同程度的散字同縮小(要每次登出登 ...
skykiller1234 發表於 2016-9-7 20:08

維護100部
我攪3部都好折磨
另外仲有升左1607後會成日無啦啦FREEZE兩~三秒, 一係降返1511, 一係上INSIDER PREVIEW
但1511打速成又有問題, INSIDER PREVIEW又間唔中HANG機.
KB無反應最近少左, 但其中一部i5既經常睡死, i7個兩部無事.
surface dock 太易接觸不良drop signal

1. 頭幾轉update有機會花畫面, touch fail......reboot / force reboot多幾次就ok
2. Resolution 太高,  ...
wunit 發表於 8/9/2016 00:05

其實我都係睇仲佢i7,而且係公司禮物,我無太多要求。
不過唔鐘意佢專用插頭充電,呢樣我會比個叻三星部TabS Pro
另外,我搵唔到一個功能,就係當我唔用個keyboard,部機仲停留在電腦模式
星星果部,如果你甩keyboard,佢會自動轉做平板模式,當接上keyboard佢會轉做電腦模式,呢個我係加分比佢。

其實我都係睇仲佢i7,而且係公司禮物,我無太多要求。
不過唔鐘意佢專用插頭充電,呢樣我會比個叻三 ...
風十三 發表於 2016-9-8 00:30

Try this:
http://unwire.hk/2015/08/04/wind ... ch-review/software/