[開箱] 電子書 Kindle 同 Kobo , 最後都係買咗日本仔嘢

近期唔知發咩神經, 變咗偽文青, 不停係iPad上搵書睇
我用開Google Play Book上買書, 因為佢有中文書 (Kindle好似冇喔?!)
最後都係心思思, 買部 eReader嚟玩下

Kindle Paperwhite VS Kobo Glo HD
兩者 specification差唔多, 價錢又差唔多
我見Google話D書可以export做ACSM PDF,
Kobo又support, 所以決定買日本仔嘢

<開箱片 & 少少Review>
https://www.youtube.com/watch?v=ct3FbcOSUPg

不過, 我遇到一個好大既問題,
中文書大部份係PDF, 跟原書排版,
但係6"機內睇, D字好細隻呀 (救命)
雖然佢可以ZOOM, 但當你睇下一頁時, 個ZOOM係會自動走位 (片中有講呢個問題 2:50秒)
每轉一頁, 都要人手置中, 好唔方便

我結論係... 睇中文書, 買 KOBO AURA ONE 8吋好D!

買Aura one 啦。
BTW,我部己出貨了。

買Aura one 啦。
BTW,我部己出貨了。
fireeye 發表於 2016-9-9 15:47

本身我係貪平.... 點知出事啦...

@fireeye, where did you buy yr Aura One?

已經買了Aura one... 但覺得唔好用...
個系統反應好慢, 慢過部2012 Paperwhite....
TXT 檔案唔可以大過2M, 開PDF超慢.
註冊又要開VPN.

本身我係貪平.... 點知出事啦...
hkstanley 發表於 2016-9-9 16:01

睇 pdf 用乜 e ink reader 都會出事。 試吓去下載epub中文書啦,我所有中文都系下載。
Kobo glo hd 外國口碑唔差㗎!

睇 pdf 用乜 e ink reader 都會出事。 試吓去下載epub中文書啦,我所有中文都系下載。
Kobo glo hd 外國 ...
dwnthk 發表於 2016-9-9 23:35

Ching... 有冇咩網頁可以推介行? 我指俾錢買epub果D....

已經買了Aura one... 但覺得唔好用...
個系統反應好慢, 慢過部2012 Paperwhite....
TXT 檔案唔可以大過2M,  ...
cubic 發表於 2016-9-9 20:25

連 Auro One都慢? 又冇攪錯....

我一年前都買左Kobo Glo HD,
到依家都冇後悔仍然好鍾意
睇PDF用Koreader就解決「ZOOM係會自動走位」問題
其實用6"ereader睇PDF邊部機效果都一樣咁差, 因為mon細而且eink轉頁慢,
新出個部應該好好多
所以我都係用平板睇PDF算

@fireeye, where did you buy yr Aura One?
black818pro 發表於 2016-9-9 17:10

Kobo 美水,有美國friend帮我訂!