[操作疑難] 平板電池問題

部voyo a1 mini最近怪怪地. 有日睇緊片突然話電力不足, 之後自己關機, 但係實情係部機才剛剛差滿用左一陣.
之後差返滿再用就更怪, 用用下突然mon黑晒, 再開機去到login screen又黑mon/熄機, 連低電量warning都無. 之後我發現部機去到80%左右電就會自己關機, 前後只係用左半個鐘左右. 咁我試過再開機留係bios, 部機可以維持住超過一個鐘, 但係同樣情況下如果入windows就會即時關機

想問有無C兄試過咁樣? 最後點整? windows有無得calibrate電池?

這個情況應該係死剩一組電池。一係買過部機,一係去換個電池(如果換到的話)。

這個情況應該係死剩一組電池。一係買過部機,一係去換個電池(如果換到的話)。 ...
i1one1111 發表於 2016-9-20 10:56

呢啲機算吧啦! 如果可以的話, 長插尿袋用算吧! 換內置電一啲都唔平架!

最貴係人工

呢啲機算吧啦! 如果可以的話, 長插尿袋用算吧! 換內置電一啲都唔平架!
sonycliepda 發表於 2016-9-20 17:27

但係部機用圓頭差電, 用唔到尿袋

這個情況應該係死剩一組電池。一係買過部機,一係去換個電池(如果換到的話)。 ...
i1one1111 發表於 2016-9-20 10:56

即係內置有多過一組電池

但係部機用圓頭差電, 用唔到尿袋
digimon04 發表於 2016-9-20 21:05

買條叉電圓頭USB線。淘寶、華強北實有。

香港邊度搵到samsung tab pro 8.4的電池?

有機會係粒電源IC壞左

有機會係粒電源IC壞左
yisdfc 發表於 2016-9-20 23:15

都有可能,不過粒IC 係跟住電池一齊。(我唔知有無人會只換保護電池的電路板,我一定唔會只換板唔換電池)。