有無師兄用過remix os 2.0既平板??

部舊平板叉滿電只用得兩個零鐘, 想信手換部10至11吋既新機, 暫時睇酷比魔方i10同馳為vi10 plus, 但兩部都係行remix is, 想問下用過既師兄既意見
BTW, 點解家下淘寶咁少純安卓既平板賣??

回覆 1# bush_park2012

你要部平板用來做咩先?有咩要求呢

部舊平板叉滿電只用得兩個零鐘, 想信手換部10至11吋既新機, 暫時睇酷比魔方i10同馳為vi10 plus, 但兩部都係 ...
bush_park2012 發表於 2016-9-21 21:24

供求問題

好多人覺得雙os比較好,鍾意用邊個os都得

但實際上空間減半,上下網,基本文書都ok既

想做多少少野就唔夠位

同埋通常用某個os多

另外個os只係晒位

回覆  bush_park2012

你要部平板用來做咩先?有咩要求呢
jeffywm 發表於 2016-9-21 22:03

其實要求唔高, 因為工作上做野一定開notebook, Facebook whatsapp 買波私人野就肯定手機

平板絕大多數時間係攤係沙發攤係床, 上網用布卡追追睇漫畫睇小說睇pdf睇utube, 偶爾打下百零mb細game, 但煲劇睇波都一定用nb或tv

因為都唔打算搞厘搞路root機之類, 所以會要求番系列一世無update都要穩定唔使煩, 同埋電池續航力要理想, 完全放棄雙系統正因為win真係羅番黎可能用得三五次, 但電量會被唔用既win食唔少

上百度睇, remix平板既comment唔多, 灌水文佔一半, 似真用家既多數表示部機經常疾住疾住, 但唔肯定係咪因為裝左d大game

供求問題

好多人覺得雙os比較好,鍾意用邊個os都得

但實際上空間減半,上下網,基本文書都ok既

...
kofz 發表於 2016-9-21 22:17

因為開win做野真係接受唔到12吋以下細機, 雙系統個win於我如雞肋, 佔記憶體最多插張64gb卡, 但唔用佢都食唔少電先麻煩, 同埋朋友用雙系統, 發現win果邊小毛病層出不窮, 而且android畫面會濛過win

上百度睇, remix平板既comment唔多, 灌水文佔一半, 似真用家既多數表示部機經常疾住疾住, 但唔肯定係咪因為 ...
bush_park2012 發表於 2016-9-21 23:29

純用 android

想體驗好

我建議你買sony z系列

一般z2開始都好夠用

我部就係淘寶買

翻新機,但好好用

哥時買$2000人仔

用左大約年半,運作正常

有閒錢就買z4

我用緊remix 自己部ultra tablet. 基本上我當notebook用   但係佢可以用到android app. 平時唔係睇youtube果啲用6-8個鐘都得

我用緊remix 自己部ultra tablet. 基本上我當notebook用   但係佢可以用到android app. 平時唔係睇youtube ...
我就是自己 發表於 2016-9-24 23:48

請問師兄係咪用緊remix os 2.0, 有無咩常app會撞會閃退??
同埋同純android比, remix食電嗎??

用緊2.0  我果部係官方tablet 所以冇得比較就咁android.   我除左用開一個vpn係用唔到之外一般app都冇問題    remix都係android 心    我諗用電都係差唔多