[開箱] [HKEPC 首發] 文石 Onyx Boox Max 13.3" Eink Reader開箱 及集中討論

文石 Onyx Boox Max 13.3"  出了已有半年,好多都知Onyx Boox 多bugs,所以遲遲都未買住,sony dpt-s1又無咩點減 (之前最平有人見過us$599,但買唔到即係無用)。

最後問過話bugs已清得7788就試下。  人仔4120因加左32g卡,其實星期四訂,前後3日星期六已由上海運到香港,但星期六無辦公,故今日先收到。

見面不如聞名,不過想用13.3"就根本無得選,唯用住先。

個箱內有咁多野。

Spec:

收到時既畫面/正面:

背面:

行Android 4.04,  據聞好快會升4.4, 聽住先“

回覆 1# hyperbola

糾結咗好耐, 想買電子書配手寫筆, 但錯咗好多報告, 最後都係改為買有手寫功能的平板電腦

Android 我用bookari同埋ezpdf.你可以試下。

回覆 3# fireeye

thanks Ching, let me try try.

用Android 真係多好多讀書app。

回覆 2# amos_ay

明白,我自己都有用ipad / win pad,但年紀大左對眼要好好保養,最後都係買eink來試下。  其實比多少少都可以買到ipad pro了。

剛剛裝左google play,因有wifi,可以用到gmail/google drive傳送pdf / epub。

收到後一看,文石既build quality真係一般般。eink display還可以,但機身就…

呢部我都睇咗好耐想買,樓主覺得仲有咩Bug最討厭可以分享吓? 謝謝!

回覆 9# gundamf90

如果唔用支筆,基本上好難用到部機。  佢有送左個remote,不過未試好唔好用。  呢部行android 4.04,要搵返舊既google play先安裝到。
如果只計睇pdf /ppt等,暫時佢都用到,無咩問題。少少慢就一定既。
以上都唔算係大bugs,算係user experience 因為系統所限制。  
以前都用漢王既eink,相對呢部反應算快,用原生reader看pdf都速度都可以接受。
暫時未有自動reboot發生過。