[操作疑難] CHUWI Hibook Pro 顯示電量一直不準確???

剛買 Hibook Pro 不久已發覺顯示電量一直不準確, 有一次開機入 Windows 後, 顯示電量餘下82%, 但竟然說可用16天18小時, 但有時電量顯示餘下50%左右, 自動休眠後就不能開機了, 需要再次充電後才可以正常開機, 請問我部平板是否有問題呢? 請各位師兄指點一下, 謝謝!~

師兄, 我個部voyo都係咁
去到5x~6x%左右就自動熄機

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2322763

電壓不足熄機,一係電池渣,一係電池控制芯片有問題

digimon04 發表於 2016-10-24 21:30

問題係我部機買左無幾耐已經係咁,遲啲過多一排都唔知點算呀?

回覆 3# jxaa140488

無錯

回覆 4# sonycliepda

其實,我覺得買部二手surface pro一代,都好過買Chuwi啊....做平板電腦出身嘅細廠,QC同埋用料都可能有問題

我呢部voyo係upgrade上win10之後用一排先出事

digimon04 發表於 2016-10-24 21:30

剛買 Hibook Pro 不久已發覺顯示電量一直不準確, 有一次開機入 Windows 後, 顯示電量餘下82%, 但竟然說可用 ...
sonycliepda 發表於 2016-10-24 16:42

要修正一下先, Hibook Pro 顯示電量一直不準確, 是否真的沒有辦法可以解決嗎? 另外如休眠後自動關機, 查為跟 Windows 設定有關的, 將個設定 Disable 後就再沒有自動關機了!

回覆  sonycliepda

其實,我覺得買部二手surface pro一代,都好過買Chuwi啊....做平板電腦出身嘅細 ...
jxaa140488 發表於 2016-10-24 23:03

Chuwi QC算好

至於電池,其實間間大陸平板都係咁,一定用最平,唔耐用...

要修正一下先, Hibook Pro 顯示電量一直不準確, 是否真的沒有辦法可以解決嗎? 另外如休眠後自動關機, 查 ...
sonycliepda 發表於 2016-10-27 10:30

請問師兄可否詳細講下步驟, 我都想試下 thx