[開箱] 平價平板 - 華為榮耀平板2

用平板多年, 近兩年主力用 Samsung Galaxy Tab S 8.4 LTE 及 MiPad2, 但前者突然死亡, 後者自己唔小心整唔見咗, 唯有買過部...

未用過華為, 考慮過 M3, T2 ProX2, 最後睇到呢個 post, 發現華為榮耀平板2好啱我要求: 最少8吋芒及高resolution, 最少3GB RAM, 有LTE, 仲要價錢 $2000 樓下.  
(後記: 可惜當時冇留意 Lenovo Tab3 8 Plus
後後記: 原來 Tab3 8 Plus 裝唔到 Google Play , 咁華為榮耀平板2呢方面好好多   
後後後記: Tab3 8 Plus 裝到 Google Play 啦!)

用咗成個月, 都算幾滿意, 先講下優點:

1. 價錢吸引, RMB1499 有 LTE, 仲有一堆贈品
2. 有 3GB RAM, 比 MiPad2 順, 同 Tab S 8.4 LTE 差唔多
3. 芒夠光夠清, 8吋睇書睇漫畫都夠用
4. 有聽筒位, 必要時真係可以打電話
5. 電量夠, 我睇書多, 兩三日先要差電
6. 華為內置咗 Google Framework, 裝 Google Play 超級容易

不過都講下缺點:

1. 都幾厚, 幾重手 (比起 Tab S 8.4 LTE, 真係差好遠下, 同 MiPad2 就覺得差唔多)
2. 粒 CPU 真係差啲 (更覺得 Lenovo Tab3 8 Plus 吸引)
3. 冇 Touch ID, 冇 Smart Cover, 開/關芒時比較麻煩

以下有啲相, 俾大家參考下. 如果有用家, 都可以交流下.  

1. 呢個淘寶商家有好多嘢送

2. 白色面, 幾靚 (不過靚唔靚好主觀)

3. 可插 MicroSD 及一張 simcard (Micro-SIM only)

4. 開機中 (Android 6.0.1 算好新)

5. 多國語言可選

6. 唔算多內建垃圾 Apps, 好多亦可 uninstall

內地平皮能正常安裝youtube, Facebook, Google play 嗎

via HKEPC Reader for Android

內地平皮能正常安裝youtube, Facebook, Google play 嗎

kof2002 發表於 2017-2-14 07:30

華為有自己 App Store 叫 HiApp,入面有 Google Play Store, YouTube 等可以安裝。因為呢部榮耀平板2本身有 Google Framework,裝完 Google Play Store 就已經用到,所以我話超方便。

YouTube 都冇問題,Facebook 我就冇裝,但應該得用到

恭贺師兄開箱文!

恭贺師兄開箱文!
b-29 發表於 2017-2-14 09:06

多謝支持

其實開咗成個月, 不過而家先得閒整理下

師兄,請問支援exFat嗎? 即是可以讀sd卡內大過4GB的檔案嗎?

師兄,請問支援exFat嗎? 即是可以讀sd卡內大過4GB的檔案嗎?

via HKEPC Reader for Android ...
EM1111 發表於 2017-2-16 19:11

官網話 support 128GB SD card, 咁應該支援 SDXC 同 exFAT, 不過我冇試過, 唔知有冇其他朋友試過呢?

http://www.vmall.com/product/13278818.html
存储
运行内存(RAM)        3GB
存储容量(ROM)        16GB/32GB
扩展支持        MicroSD
可扩展容量        128GB

via HKEPC Reader for Android ...
EM1111 發表於 2017-2-16 19:11

京東話支援喎

https://club.jd.com/allconsultations/3419681-2-1.html
网友:     2017-02-08 11:25
资讯内容:您设备支持64G扩展 支持插内存卡 支持EXFAT格式吗?
京东回复:您好!支持扩展内存,最大支持扩展128G,支持EXFAT格式。感谢您对京东的支持!祝您购物愉快!

我買左,覺得佢唔夠光,差過 小米 max。

各位師兄,

早晨. 請教一下.
請問此機抵玩嘛?

想買一部給爸爸用. 謝謝.