求推薦帶實體鍵盤的平板

原本想買8" Andriod平板,睇中了華為M3同三星TAB S,
不過見M3個Mon好多人評價好差,而TAB S因為係舊機比較難買。
後來見到聯想YOGA BOOK,SIZE細方便攜帶,不過睇到評測不太適宜打機。
我主要用途係60%打機,30%睇片,10%打字 (網上發文,不需用到OFFICE)
所以希望係16:10比例,而實體鍵盤係用嚟需要打字時方便輸入,
需要是原裝鍵盤,方便同平板一起收納攜帶

比較適合的是以下兩部:

• Google Pixel C (4:3 Mon,較重)
  • Sony Xperia Z4 Tablet (最符合要求,但難買,筆直只能買二手)

而大多有原裝實體鍵盤的都是Win10平板,但我需要打機,知道可以裝Remix OS或使用模擬器,
但不知道流暢度如何?玩誅仙那類的MMORPG遊戲能否應付?
手上有一部舊手機LG GPRO 2,設低畫質都會窒。
Win10平板還有個好處就是可以同女友一起使用,
現時有一部Macbook Air安裝了Windows給她使用網上銀行和文書處理,
因為較重而且不需經常使用,所以想換一部輕便啲又能滿足到我們要求嘅平板。
不過未用過Andriod同Win10平板,希望CHING們可以比啲意見,謝謝。

小米平板?
topcon2401 發表於 2017-3-4 21:54

小米平板係4:3,而且無原裝鍵盤

會唔會玩電腦game?

會唔會玩電腦game?
aumeilo 發表於 2017-3-5 03:14

自從手機遊戲流行之後都無再玩過電腦Game了

Z4用s810得5,6萬分.
Pixel 仲貴過z4. 佢一啲都唔平。
s3 tab 月未出。效能應該最強。但三星個價。。
m3論價錢同性能真係無人能比。加個藍牙keyboard可唔可以。

Z4用s810得5,6萬分.
Pixel 仲貴過z4. 佢一啲都唔平。
s3 tab 月未出。效能應該最強。但三星個價。。
m3論 ...
v908 發表於 2017-3-8 18:23

所以Android睇咗好耐都揀唔落手
而且我喺桌機試用過Remix OS
流暢度不錯,玩到我想玩嘅遊戲
而家比較想買2-in-1嘅平板電腦多啲
起碼比Android做到更多嘢

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

可以留意一下剛發佈lenovo tab4 10 plus有keyboard

via HKEPC Reader for Android
ron1975 發表於 2017-3-8 19:35

多謝推介先,睇落都唔錯
不過而家想買2-in-1嘅平板電腦多啲
爬文時都經常見到師兄回帖
唔知2-in-1有無推介呢

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone