求推介

大約$3000

約10寸機款

唔要山寨野。(華為這些國際性品牌係OK的)

wifi 版已經OK。

如android 機﹐起碼要android 5.0或以上。
(新機出廠已經係 android 6.0以上優先考慮)

大家有無好介紹?

主要用途﹐老媽子上網﹐玩game﹐睇youtube。

會唔會ipad air 2已經OK? 但又成2年前的機款﹐會唔會好快唔support? (32GB -WIFI 官裝只係$3088)
*** 又好似無新機新款

近年要搵平板﹐真係越來越越難搵合心水的機。

PS. 而家用緊部android 4.0 的平板﹐發現google play service 唔再支援﹐連youtube apps 都開唔到﹐chrome又無得再更新﹐連帶好多google新apps之前用到而家用唔到。不過部機已經用左成5年多﹐單是速度已經好慢﹐所以都決定換新﹐只係沒有太多機款可選擇。

唔使諗喇。硬係ipad air2. 乜都唔講。淨係电池已經满分.......
今天用。雖升到上10.2 仍然流畅……我係用家

別外。山寨仍有好嘢嘅  2年多既9.7吋 talk9x  用到今天。仍然满意 糸统係4.4.2 安卓。youtube. mytvsuper, 千尋電视 都OK.....

ipad 空气兔睇youtube

而家平板巿场已被手机侵佔。因为功能重叠  所以平板型号已少  冇論山寨或大廠 同一命運,

唔使諗喇。硬係ipad air2. 乜都唔講。淨係电池已經满分.......
今天用。雖升到上10.2 仍然流畅……我係用家 ...
b-29 發表於 2017-3-19 18:38

以前仲會考慮sony﹐但係sony 都已經....... 唉~~~

老媽用開android﹐唔知轉生果機是否適應到。
我都未用過生果機﹐自己都要摸索一番

老實講﹐唔係google疑似封殺舊OS﹐我都未必會打算搵過部新機。

另問﹐ipad air 2 預計apple會支援多幾多年?  我怕2-3年後會好似google一樣﹐封殺某些功能用唔到。

以前仲會考慮sony﹐但係sony 都已經....... 唉~~~

老媽用開android﹐唔知轉生果機是否適應到。
我 ...
peter_chan 發表於 2017-3-19 21:39

其实老人家都係用開果几個apps 都夠用2、3 年了。之后 咪換机囉!air 2 芒靓。個糸统用下就惯了。好多人现時才入air2, 贪佢平嘛!

其实老人家都係用開果几個apps 都夠用2、3 年了。之后 咪換机囉!air 2 芒靓。個糸统用下就惯了。 ...
b-29 發表於 2017-3-19 21:48

我最怕係apple封殺舊OS﹐令到某些功能做唔到。

因為﹐正常地即使IOS 有更新﹐我都唔會手痕去幫佢做更新。

而家用緊部tab﹐就係被google封殺 (唔知係有心﹐定係錯手有bug做成)。
地圖定唔到位 (影響天文台apps 定唔到位﹐反映唔到現時地方的天氣)
youtube 開唔到﹐一開只係load一load便彈apps。(解除所有更新﹐又正常開到)
日曆﹐聯絡人﹐全部同步唔到。
基本上﹐所有google service都用唔到。

如果要㨂番安卓。三星有10吋大芒机架。可以上网查看。

1.samsung tab s3(未上市)
2.asus zenpad 3s 10(森林或台灣水貨)
3.lenovo tab 4 10 plus(未上市)
唔急買 ...
ron1975 發表於 2017-3-19 21:57

4月﹐都等得的。

係唔係4月會有新i-pad?
air2 有望減價?

我最怕係apple封殺舊OS﹐令到某些功能做唔到。

因為﹐正常地即使IOS 有更新﹐我都唔會手痕去幫佢做 ...
peter_chan 發表於 2017-3-19 21:54

在商言商、 尤其係ios個全封閉糸統,有得升 冇得降,用得蘋果機 就預左如果要玩新野 要2年左右換機架,你唔玩新嘢 用番D舊apps, 味冇事囉!好似我部iphone4s. 个ios 仲用7.0 ,咪一様咁用, youtube, mytvsuper, 生果動新闻都OK.......

你部安卓4.0  太舊喇。3年前山寨平板。都已经用安卓4.4.2 了。換机糸時侯。