[配件] 鍵盤內置電池雞肋嘅Tbook 10原裝轉軸鍵盤開箱測試

大概半年前,我買左Tbook 10。舊文回顧:
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2315455

當時買唔到原裝轉軸鍵盤,唯有用鍵盤保護套頂住先,諗住有機會再買翻原裝keyboard。
點知等極都冇之餘,連大陸嗰邊都開始下架!
於是趁tb仲有商家有少量存貨嗰時,我馬上就訂左一塊。
賣家唔止免郵,仲寄順豐添,所以兩三日就寄到。

見到個包裝,個心即刻離一離。
Tbook 10係10pin,但包裝印住嗰幅圖係5pin......寄錯左Tbook 10S嘅keyboard俾我?
睇真啲,包裝背面右下角嘅貼紙印住型號係TL-T10(for Tbook 10)唔係TL-T10S(for Tbook 10S),即時鬆一口氣。
效果圖睇落幾好,但實際塊keyboard有冇咁靚?
睇埋落去咪知囉。

包裝內有發泡膠軟墊做緩衝,一塊喺面一塊喺底。
而keyboard本身都有用袋裝好,避免刮花。
跟機冇火牛,要用平板跟機嘅9V/2A DC頭火牛黎充電,比較麻煩。
同埋冇說明書,只係得一本所有台電數碼配件通用嘅保修說明書。

keyboard外殼係塑膠材質,實際外觀同宣傳圖有所差距。
仲有,呢塊keyboard居然連81鍵都冇......有啲符號/功能要靠Fn鍵先用到。

keyboard左側有電量檢查鍵(檢查keyboard剩餘電量)同埋一個USB接口。
右側有DC充電接口同埋另一個USB接口。
轉軸側邊似乎都係膠,只係整左同心圓紋理,睇落順眼啲,比較襯金屬機身。
基本做工都算ok。

Docking接口係Tbook 10專用嘅10pin,目的係俾keyboard用佢嘅3500mAh電幫部平板供電。
然後冇電之後就用唔到keyboard功能。
兩塊負責固定嘅磁石,外層係金屬,手感非常好,可惜keyboard外殼唔係呢種手感。

裝上keyboard之後嘅外觀幾好,同notebook差唔多。(不過係廉價atom處理器嘅notebook
買Tbook 10嘅目的就係為左配埋呢塊原裝鍵盤!

keyboard底部除左台電logo之外,就只有四邊嘅防滑軟墊同埋幾個螺絲位,以及右下角好似印有keyboard嘅產品序號。(已遮蓋)

之後就係充電試玩啦。
玩左差唔多一星期,大概搞清楚應該要點用塊keyboard啦。
基本上都冇乜問題,但充電就比較奇怪。
如果喺平板開機狀態下幫keyboard充電,斷電後關機,keyboard過一陣就會停止幫平板充電,第二朝仲有電剩。
如果喺平板關機狀態下幫keyboard充電,斷電之後keyboard會持續供電直到冇電,然後平板喺keyboard冇電之後依然會開著充電指示燈,結果第二朝起身,唔止keyboard冇電,平板啲電都幾乎會耗盡。
所以如果keyboard駁住平板,而keyboard冇電,就一定要開著部平板先至幫塊keyboard充電。
好麻煩......不過外形好睇,同埋有得直接駁USB,呢啲缺點都算可以忍受啦。

開箱完畢,多謝觀看。

支持師兄開箱文。

呢部野缺點多少,装app會重啟,更新後又重啟,不要android關機後充電,會自動開機,win10
卡到暈,迅雷只能下戴到99.9永遠下不完,非常奇葩,除了窄框外,一毛不值,用過pipo w3f,onda v116w
都無咁問题

回覆 3# dickdick

我淨係用windows,低配平板而言,佢已經算係比較順。
    至於你話佢用迅雷有問題,我都有試過用迅雷(不過係迅雷極速版)下載啲檔案,完全冇問題。

this is very useful, thx a lot

一分錢一分貨... 個鍵盤設計有d 似dell

this is very useful, thanks