[轉貼] 夢劇場12碼劫,躲不開

(內容由新浪北京提供)
夢劇場12碼劫,躲不開

賽前,雲格說希望能改變做客打強隊的成績,因為「球隊比賽態度、求勝慾望和團隊士氣」正處高漲。球隊上季開局艱辛,贏升班馬勉為其難,輸富咸沒有脾氣。但上週六前往曼徹斯特前已征服英國兩個有數難纏的客場,豪取四連勝。而聯賽過去三年聯賽作客夢劇院勝平負各一,差距都在毫釐之間。

第60分鐘,傑斯中場直傳,朗尼搶在加拿斯前搶先入了禁區,並趕在阿爾穆尼亞接觸他前將球往角旗方向一彈,再順勢倒地。12碼。又是12碼。5年前朗尼禁區內右側試圖突破,甘寶作勢欲擋但及時收腿,前者卻已倒下,12碼;去年4月卡域克傳球打在禁區內加拿斯來不及貼身的手上,12碼。什麼時候阿仙奴做客夢劇院時能擺脫被判12碼的陰霾,那會是個新聞。上週六主裁麥克迪恩做出判罰時非常果敢。問題是:朗尼倒下前已對球失去控制,即便不倒也未必趕得上飛向底線的皮球;其次,即使阿爾穆尼亞沒碰到曼聯前鋒,後者當時已是強弩之末,不倒也難。

「你要知道作客奧脫福會有什麼樣的待遇。」教授賽後的氣惱可想而知。上半場幾乎同樣位置,費查後發先至,和球沒有任何接觸卻將艾沙雲像鋸木般連根拔起,迪恩卻無任何表示。「整個賽季你都不會看到比這更像12碼的啦。」電訊報對此評論。天空體育賽後則立即拋出頗具煽動力的在線討論話題:曼聯在奧脫福是否必得12碼,他們是否應以1比0開賽?

雙方全場攜手奉獻黃牌9枚,曼聯比阿仙奴多犯規6次(22比16),後者因領到黃牌6枚包括伊保爾插水,將被足總罰款2.5萬鎊。比賽磕磕碰碰卻沒像數據顯示的那樣往暴力方向發展。但阿仙奴遭12碼判罰後士氣立斂,前場曾有的巧妙穿插直線下降。賽後雲格被問到相關判罰時盡力保持冷靜,「我的評論未必客觀,但我們上半場應得一個12碼。很難判斷球員每次倒地的真實情況,但今天我看到一個球員犯規20次卻從未吃牌。他怎樣逃脫?真讓人驚奇。」

對賽果有冇影響就唔肯定, 但係打多兩三個人就 sure

MU打多個Diaby,玩無間道。

事實係龍門的確沒撲到波但撲到人
即使前鋒點樣控制唔到波都好
只要佢先掂到個波,而個龍之前撲唔到波撲到人
就係12碼,唔關man u事,跟本隊隊結果都係一樣
呢個根本係本身條例有點點問題

原帖由 mk1211999 於 2009-8-31 12:05 發表
(內容由新浪北京提供)
對賽果有冇影響就唔肯定, 但係打多兩三個人就 sure

man u 對手因錯判搏到12碼果時冇人出聲
man u 明明係12碼冇吹又冇人講~~~

費查O個球一定係12碼

原帖由 eming 於 2009-8-31 12:25 發表
費查O個球一定係12碼

但呢球亦有一個爭拗
就係佢踢到個波在先,即使之後踢到人
通常都唔會俾12碼
太多例子係咁
除非你話佢手球,不過好似手部冇動作,同埋隻手係貼住個身(呢個唔肯定),都唔會吹

艾沙雲有12碼又未必有果球炮彈式jei

費查O個球唔係掂波先喎 係艾沙雲先摟開左波再被踢喎

我都冇講 MU 個球唔應該係 12 碼 , 不過 MU 主場 MU 被罰 12 碼實在太小啦

原帖由 mk1211999 於 2009-8-31 13:28 發表

我都冇講 MU 個球唔應該係 12 碼 , 不過 MU 主場 MU 被罰 12 碼實在太小啦

d曼迷贏左波講咁多做乜
主場緊係有呢d優勢啦
唔係仲點叫主場

原帖由 mk1211999 於 2009-8-31 13:28 發表

我唔介意拎出黎討論下,因為可能我睇錯都未定
有冇片?