請教下App Store達人Ching

Download左隻free app(game), 通過內建function, 買左full version(非直接係app store download). 後尾唔小心鏟左隻app, 再download後, 已經又變返free version, 要再玩更多版本, 又要問你是否購買?
打左上去問apple hotline, 頂佢個肺, 答曰這不是apple問題, 要我直接去揾app開發商處理...
有無Ching有呢方面經驗, 呢d問題應該如果處理? 唔該賜教!

jb 玩full version....
如果個apps 係內置購買模式 可能認到你個IPHONE ID
亦有機會好似買game 錢咁....所以太煩啦

你隻係乜野game?
App store真係冇purchased record? (未用過IAP買full version)
不知道IAP既full version同App store既full version在App store架構上有乜分別.

有D apps好人既有個功能叫Restore purchased content (或類似), 視乎人地寫apps時有冇寫落去.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Download左隻free app(game), 通過內建function, 買左full version(非直接係app store download). 後尾唔小 ...
Dannie 發表於 2012-5-28 16:17

視乎隻 App 既設計, 有些 Apps (e.g. CAPCOM games) 只要用 In-App Purchase 功能買過一次, 再裝番(再買多次)是不會重復收費

然而, 某些 Apps, 例如本地逢星期一出版的 PXM 是下載一次收一次的, 仲識自動 delete, 公道到你唔信的, 詳見:

[俾錢睇廣告] PXM 買E-Book為咩..
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1802075

問題似乎在 Apps 出品公司身上多於 Apps Store

回復 3# ronald

咩GAME 有IS

的而且確唔係好關 Apple 事,唔明點解你要「頂佢個肺」,直接搵 App 開發商處理係最正確,因為個 purchase 基本上係你同佢 deal 的,Apple 只係中介角色。
正如你去七仔買雪條話有得抽獎但點知原來個抽獎程序有問題,咁你都係去搵雪條生產商處理唔會去搵七仔啦

回復 4# jabawack
佢唔係dl一次收一次,買過後如果唔見左record再禁買係唔會扣錢的(跟id)
呢個佢自己都有說明,我自己試過都冇事
你比個個應該係有d問題例如login左第個id...或者真係記錄有問題

只係有時會無啦啦唔見唒record(但睇容量明明download左之前upgrade做5.1.1就出左事)
又冇辦法知道邊d買左要用腦去記
假如有時login左第個apple id就大穫鳥
真係唔話佢垃圾都唔得

回復  jabawack
佢唔係dl一次收一次,買過後如果唔見左record再禁買係唔會扣錢的(跟id)
呢個佢自己都有說明 ...
tuyylihk 發表於 2012-5-29 16:42

講緊 In-App Purchase 而唔係買 App wow?

回復 8# jabawack
梗係啦,唔見我都有買咩...

回復  ronald

咩GAME 有IS
a886 發表於 2012-5-29 13:41

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1773577