[測試] iPad Air 2 2星期用後感,問題+少少同舊 iPad 4 對比 (#11 相機)

見最近個個都講 TLC 又驚有問題
我就想用用家 ge 角度同大家討論下

小小 Background:
我買左 iPad Air 2 128GB 金色,之前就用緊 iPad 4 32GB
我部 iPad 用 ley 打機,過相,執相,睇動畫,睇琴譜,有時會聽歌 (個 Display 大,可以睇歌詞)
都算用得幾多,同埋我都慣左帶幾部 Devices 出街 (電話用緊 Note II + Z Ultra)

今次換 iPad Air 主要係因為部 iPad 4 真係太重,Apps 越來越大部機成日唔夠位
同埋升左幾次 OS (Now iOS 8.1)越來越慢,
見今次 Air 2 個 Display 同個 Camera 好左唔少咁就決定換機,部 4 就係屋企用

我其實就好中意打機,好多隻 game 我都有玩
係部 Air 2 上面,我玩 ge 所有 games 都未見過有 lag ge 情況出現
仲要順到好誇張(≧∇≦)
特別係 D 3D games (最近有白貓プロジェクト)
整體所有 games,Apps load 得幾快 (對比 iPad 4)

我都中意影相,個相機真係好左好多,比唔上 iPhone 6 / 6 Plus,應該同 5s 差唔多
就算我通常都會帶無反出街,
有時用 iPad 影相都有另一份樂趣 (^ν^)
我會有時直接係部相機 send 落 iPad
執小小,可能加下 filters 再 share 出去
係 Air 2 各様都明顯快唔小
對比起 4,成個 experience 改善左好多,特別係大家都係新 OS ge 情況底下

之於上網方面,我屋企仲用緊 N Router,唔知 ac 實際快幾多
不過同樣係 n ,Air 2 都收得好同快過 4,當然唔係快好多
我用 Safari 上網多,因為我有用 MacBook,用 Safari 有好多野會方便好多
由其係升左 Yosemite 之後
Safari 係 Air 2 少左好多 Reload ge 情況出現
之前 iPad 4 成日都會自動 Reload (轉 Tab,轉 Apps and etc.)

不過今次 QC 麻麻地係真 Ge
我前後換左 2 部先滿意
因為我對 Display 好大期望
可惜頭 2 部其中一邊有 3-5 mm 暗左 ... 都幾明顯 (So far 我係 2 間 shop D Display 機都見到 E 個問題)
我 E 家果部就好滿意

仲有個幾特別 ge 問題 / bugs
我有個習慣就係有時臨訓前入左 game 跟著第 2 朝先打,跟著就咁熄 Display (有 D 關每日唔同,所以要入左先)
部 Air 2 竟然會 kill 左我隻 Game...
even iPad 4 都唔會發生同樣 ge 事...
仲有仲有,D Apps 都試過唔少次彈,特別係 Safari 彈最多,有 3-4 次直頭白底黑蘋果 Restart
唔知大家有無咁 Ge 情況?

最後最後就係電量問題,真係用得好快,做同樣咁多野
我部 4 用得最多果次放學番到屋企都起碼有 40%
而 Air 2 係可以得番 20%

除左以上幾様,其他整體都好滿意
只希望可以起碼用到 2 年 la

All Apps:

TLC ...:

Model:

白蘋果我這一個月都試過2~3次
電的確差過air 1,但safari少左reload我已經好滿意
最不滿只係個speaker太震

我仲未試個白蘋果, 同一向都唔用safari

換機後又正式用左幾日
白蘋果過,safari 始終都係有reload (只係無咁快reload)
我用64 GB (之前用128 用左成年都仲有90gb 剩),都係TLC
但反正年年換,所以唔理了。

回覆 1# ☆Shime☆

我ipad2 轉去air2,真係除左TLC 問題無咩怨言~
我從第一日買ipad2 已經覺得如果可以再輕啲同相機靚啲就好~
終於air2 實現左

如果TLC可以俾我用多一個4年,其實係唔係MLC唔重要
只怕我驚陪我唔到四年

白蘋果我這一個月都試過2~3次
電的確差過air 1,但safari少左reload我已經好滿意
最不滿只係個speaker太震 ...
akitohk 發表於 2014-11-17 02:04

震我反而覺得幾得意,無咩所謂,有時一摸就知有無開到聲~

回覆  ☆Shime☆

我ipad2 轉去air2,真係除左TLC 問題無咩怨言~
我從第一日買ipad2 已經覺得如果可以 ...
a886 發表於 2014-11-17 11:29

我通常都係預 2-3 年左右,換機好麻煩,由其是 Memory 越來越大,game 果 D data 同相都唔可以直接 iTunes Backup restore

我通常都係預 2-3 年左右,換機好麻煩,由其是 Memory 越來越大,game 果 D data 同相都唔可以直接  ...
☆Shime☆ 發表於 2014-11-17 11:42

其實唔帶出街,用2 年左右真係無咩問題
成日帶出街就一定想升部薄d 輕d 架喇

老實用mini 2 多一年都唔會有咩問題
不過為左touch ID,air2 vs mini3 就一定係air2 架喇...