用緊IPAD MINI一代 轉 IPAD MINI 2代

值唔值得trade?
用左1代2年
見mini2 apple賣22xx
會唔會快d

ps.用緊1代上網果時有時會彈出主頁

回覆 1# oneqq

ipad mini2,3代硬件一樣,不過3代個touch ID就要加多$800
所以2代真係好低玩個高清屏已經值回票價啦

回覆  oneqq

ipad mini2,3代硬件一樣,不過3代個touch ID就要加多$800
所以2代真係好低玩個高清屏已經值回 ...
偉偉偉 發表於 2015-3-11 16:42

我都有留意,規格好似一樣,touch ID加金色殼
其餘冇分別
所以唔考盧MINI3

但MINI同MINI 2 CPU
A5同A7 其實分別大唔大
值唔值得換
本人最主要都係上網,所以16GB就算
MINI 1 用緊上網時,一上D多圖既網頁就彈出主頁
唔知MINI 2會唔會順D

其餘冇分別
所以唔考盧MINI3

A5同A7 其 ...
oneqq 發表於 2015-3-11 17:02

彈app因為冇ram, 唔係cpu

其餘冇分別
所以唔考盧MINI3

A5同A7 其 ...
oneqq 發表於 2015-3-11 17:02

以CPU+GPU計,A5同A7差成兩代,processing power差別你可以上網搵大把比較
以RAM計,mini1=512MB,mini2=1GB,上網開TAB雖然唔會以倍數計,但起碼可以開多個都未至於LAG
以個MON計,mini2轉用RETINA DISPLAY一個字就講晒,回不去了
以網絡連接計,WIFI mini1單天線,mini2有MIMO;LTE計mini1只食1800MHz,mini2可以食埋2600MHz (應該可以食埋CMHK TD-2300MHz,900MHz就唔知得唔得)

最重要,以iOS食硬體計,悲觀極A7都可以頂到iOS9,A5依家行iOS8已經可以話係有心無力  

結論係,見到有翻新品即刻衝啦

回覆 3# oneqq

大家知唔知道IFC而家仲有無mini2現貨買?
個人認為樓主值得轉2代去玩,反正再出mini4一定唔會係今年!!

以CPU+GPU計,A5同A7差成兩代,processing power差別你可以上網搵大把比較
以RAM計,mini1=512MB,mini2= ...
316915238 發表於 2015-3-11 17:53

好長盡,謝謝解答

回覆  oneqq

大家知唔知道IFC而家仲有無mini2現貨買?
個人認為樓主值得轉2代去玩,反正再出mini4一定唔會 ...
偉偉偉 發表於 2015-3-11 17:58

mini2抵玩在翻新品,如果你用原價買新品其實唔多抵

mini2抵玩在翻新品,如果你用原價買新品其實唔多抵
316915238 發表於 2015-3-11 18:07

WiFi 16g翻新什麼價錢?

回覆 9# 偉偉偉

無記錯應該係1900左右
SOR修正