我睇片為主....

請問係咪應該買android pad instead of ipad???

mkv, rmvb...etc

同埋我係想有時部pad放係office, 我淨係拎張卡返家load d 片去 SD card / 手指.

http://www.sandisk.hk/products/mobile-flash-drives/ixpand/  
都唔平......

唔係挑機, 不過想比較下2個平台.   ipad 應該多app d...  但除左睇漫畫...  似乎又冇咩我諗唔到的其他用途...  thx

睇片就買android

回覆 1# sistinechapel

睇片以前AND 一定最方便~

依家兩面差唔多~
硬要說就係IOS 要付出金錢買方便 儲存空間,player app,同個mon 唔係16:9

純睇片係android pad好,尤其是內地源
ipad要jb再搞一大輪先睇到,同線上看或搭配nas先好用,入片就無謂了,waste time
但ipad介面順滑,硬體造功優,幾年後都仲可以返apple換下電,android pad我唔知仲有冇了

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

如果真係純睇片(入片落部機)
android會比iPad效果好(單論播片)
而且仲可以加張64GB SD卡,價錢相比iPad 128GB平得多

但係接受到電腦串流,iPad用Air video HD就得,全格式解碼

其實我覺可以考慮一下Surface3,播片解碼,windows無得輸

我三樣都有, IPAD, ANDROID PAD, SURFACE PRO
做野就surface pro 最方便. 睇書, 雜誌就ipad
睇片, 都係用an pad 啦, sd card 方便好多

如果真係純睇片(入片落部機)
android會比iPad效果好(單論播片)
而且仲可以加張64GB SD卡,價錢相比iPad 128G ...
a39g99 發表於 2015-7-19 03:17

Surface3<<<咩價位??

nexus 9 依家我見yahoo  1700 左右ja... 好平!!!

同埋我有部舊 SS S4, 係咪可以去d 電話舗2手換2手?  trade?  邊度收個價好d?

Surface3
sistinechapel 發表於 2015-7-19 12:29

$3888 2GB RAM
$4688 4GB RAM
其實2GB RAM應該唔多夠,預算夠最好都係4GB
Surface 3定位就係用來打iPad

自己用開Surface Pro,你唔運行大食exe,一般操作應該都差唔遠
睇片解碼,intel硬解又得,播片裝個k-lite解碼程式就得,唔洗擔心格式問題

$3888 2GB RAM
$4688 4GB RAM
其實2GB RAM應該唔多夠,預算夠最好都係4GB
Surface 3定位就係用來打iPad

...
a39g99 發表於 2015-7-19 23:24

but the price.......

nexus 9 now just 1700 at yahoo wor....

but the price.......

nexus 9 now just 1700 at yahoo wor....
sistinechapel 發表於 2015-7-20 01:46

如果你呢個價位,我都唔知推介咩比你
nexus 9無得加SD卡的