我作為一個專業級遊戲玩家, 用既保護貼一定係最滑的

我作為一個專業級遊戲玩家, 用既保護貼一定係最滑的
打機要打得pro, 機首先一定係用ios
其次就係保護貼, 外觀次要, 最緊要滑
我部ipad原廠coating, 經我重度使用下已經甩晒, 無岩岩買返黎咁滑, 所以今日去左揀保護貼

以一般常識黎講, 磨砂應該係最滑的
但我今日卻發現有一樣野叫高清磨砂, 價錢都幾貴, 據店方所講, 高清磨砂係滑過磨砂的, 但間店只有賣高清磨砂, 我無法比較

至於有隻周圍都有賣, 間間都棟塊綠色九格牌出黎, 叫AT既牌子, 塊牌有磨砂同高清磨砂比我試, 依度試到磨砂係比較滑, 但其實AT隻高清磨砂唔係咁滑, 起碼上面隻高清磨砂係滑過AT的高清磨砂, 但有無滑過AT的正常磨砂, 我就唔清楚了, 因為唔係同時AB比較, 好難判斷

最後就係AT有一格叫疏油膜的, 又係好滑, 同正常磨砂差不多, 但卻係兩種不同的滑的感覺, 但我估依個原理可能等於ipad原廠coating一樣, 可能又係用幾用就甩.

我既問題就係, 邊種保護貼係最滑的, 係咪真係貴D既高清磨砂有機會比一般磨砂滑? 疏油膜果隻係咪用幾用就唔滑?

要滑一定係玻璃貼

要滑一定係玻璃貼
laughing 發表於 2015-7-22 07:48

玻璃貼滑只不過係上面層coating, 玻璃本身一D都唔滑, 到D coating甩晒, 咪就會變成而家個ipad咁
而且本身塊玻璃已有coating, 唔洗貼都好滑, 要滑洗乜貼玻璃貼?

少少怕咗呢種離地要求用家, 講真邊隻好用咪一次過買多幾張, 甩coat咪即換囉專業玩家

玻璃貼滑只不過係上面層coating, 玻璃本身一D都唔滑, 到D coating甩曬, 咪就會變成而家個ipad咁
而且本身塊玻璃已有coating, 唔洗貼都好滑, 要滑洗乜貼玻璃貼?
3ldk 發表於 2015-7-22 12:46 PM

作為一個專業級遊戲玩家既你,不是已經有結論了?

玻璃貼滑只不過係上面層coating, 玻璃本身一D都唔滑, 到D coating甩晒, 咪就會變成而家個ipad咁
而且本 ...
3ldk 發表於 2015-7-22 12:46

作為一個專業玩家,部機唔滑咪掉左佢買過部囉!

作為一個專業玩家,部機唔滑咪掉左佢買過部囉!
laughing 發表於 2015-7-22 14:48

我地的確係不停換機, 但損耗快過新機, 新機未出已經唔得
損耗快因為練習多, 有時試過一日練9-10小時

我地的確係不停換機, 但損耗快過新機, 新機未出已經唔得
損耗快因為練習多, 有時試過一日練9-10小時 ...
3ldk 發表於 2015-7-22 16:31

掉左佢再買同款

掉左佢再買同款
laughing 發表於 2015-7-22 16:58

唔好咁煩, 一次入廿部 ipad air 2.. 唔滑即換.