大家都用咩播放Player?

朋友想買部ipad pro來取代notebook
佢見蘋果話ipad pro話達到桌面級效能就想入部
問曬我全部野之後
問到睇片部分,我居然呆左

友人:你用咩程式來睇片
我:Air video HD,用部i7解碼最快
友人:Air 2(A8X)都仲要用返部電腦串流解碼
我:集慣左,iPad 2,3果陣播1080p都唔順,咁換新機都再無再試,一直都用返air video
友人:哦......蘋果CPU話提升左咁多,但係程式都仲味支援好軟解

咁我就返屋企即刻用下,AVPlayer HD測試下播片,O player我以前無買
2012 The Dark Knight Rises BDRip 1080p DTS HighCode
我終於發現原來部AIR 2可以順暢咁播到片,但係飛果陣都好似仲係卡卡地,飛得多直頭唔同步

其實大家用咩程式睇片,分享下
我自己就正係用air video hd,連返server共享既全部網路磁碟機
DS Video都好少用(因為我NAS用來備份相,資料居多 而且以前用過唔理想無再用)
av player都係今日返先下載返落來
定係有師兄全部都係mp4,直接用itunes共享,直接係部機睇

有冇師兄都覺得,蘋果一路咁提升cpu,但係好似播片方面仲味有殺手級應用
理論上去到ipad pro,air 2,mini4運算能力都應該同Ultrabook性能差唔多
但係解碼都仲做唔到好似電腦咁樣(MAC,notebook,ultrabook,pc)

我用air 2播1080i ts都係唔得
我認識既人基本都無人用ipad睇片,唔計風行,PPS果種

我好記得當年聽過一個街邊牙叔講:蘋果都睇唔到四仔既,我部國產都睇得超順
恩,今時今日我睇套480p avi終於係順
我仲記得當年最出名就係杜比AC3要授權先用得,呢家點?

蘋果不斷提升性能,但係連基本既播片應用都無點搞?
定係我太Out,有第三方殺手應用我都唔知?

原因到底出係邊,正版授權問題?
iPad幾時先可以好似電腦有一個萬能解碼既播放器,android 都有mxplayer
每次講到播片方面,ipad真係好似當場無左聲

一句講曬
其實係同整個銷售鏈有關
俾你咁好支援,佢個apple store食西北風了

朋友想買部ipad pro來取代notebook
佢見蘋果話ipad pro話達到桌面級效能就想入部
問曬我全部野之後
...
a39g99 發表於 2015-9-22 00:07

而加用infuse 3 或 nplayer就有ac3和dts啦...

之前用Avplayer 而家用 nplayer

一句講曬
其實係同整個銷售鏈有關
俾你咁好支援,佢個apple store食西北風了 ...
tszyan29 發表於 2015-9-22 04:10

你又唔可以咁講,你拎部ipad同android平板來比,好多人都一定會話睇片就推介android
ipad效能一直提升,但係連播片咁基本既應用都味解決到
就好似電腦幾多核幾多核,但係無程式支援多核心都無用啦

唔通大家都已經習慣左ipad睇唔到片呢個特性(雖然唔係朋友提起我都無左件事 )

之前用Avplayer 而家用 nplayer
Mr123 發表於 2015-9-22 10:58

哇!我見到成$78
係正常既player兩倍價錢
係唔係真係做到完美播放,如果係可以買返隻來試下
支援smb好似唔錯,但係解碼方面點樣
可唔可以取代到air video hd?

回覆 5# a39g99

ipad喺呢方面係爭少少
我平時ipadair2,配搭kodi,ds file播
ds file播mp4,mkv1080p係冇問題的,倒前後都可以即到,但其他如avi,wmv反應會慢少少,有D wmv檔會食唔曬,似codec問題
用kodi經nas播codec基本食曬,很順,但反應就慢少少了

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

試過好多都播唔到AC3,最後比錢買左隻Infuse Pro
因為down左成套劇都係ac3,費事麻煩轉
不過倒前倒後好慢

Oplayer而家快左好多,一般avi都用佢

如果有ios 版既mxplayer 就不得了

回覆  a39g99

ipad喺呢方面係爭少少
我平時ipadair2,配搭kodi,ds file播
ds file播mp4,mkv1080p係冇問題 ...
tszyan29 發表於 2015-9-22 20:38

我聽大家講買左nPlayer,發現飛果陣都係略慢
我不斷飛都係咁出現左圈圈loading
但係我同意佢的確比avplayer好

唔知係埋我錯覺,同一條片,感覺上air video hd會清少少

到底有冇神人可以搞好個codec佢,就算個apps賣二百蚊我都肯買
只要真係做到完美播放同pc一樣

咁樣搞法,就算iPad Pro性能再高都一係部玩具
第時A10X,A11X追到i3性能都無用,播片都係唔順
想用佢來取代notebook,但係睇片真係唔得

我聽大家講買左nPlayer,發現飛果陣都係略慢
我不斷飛都係咁出現左圈圈loading
但係我同意佢的確比avplaye ...
a39g99 發表於 2015-9-23 01:13

nPlayer真係貴..成$78...
但佢已經係IPAD度最好既選擇...
唔知avplayer幾時會UPDATE, 不過又可能要再比錢...