有關 iPad 忘記 passcode 解決方法

唔洗叫我“俾番人”,個問題我已解決,純粹出post分享下經驗。

係咁的,我親戚一向係電腦白痴,而佢部iPad亦一向無set passcode。前兩日部iPad提示話要升級,佢就照做。途中,iPad提醒佢設立passcode,其實我親戚都唔知咩係passcode,亦唔識點樣跳過呢個步驟。好啦,結果唔記得個passcode,用唔到部iPad。

好彩我上個月幫佢做過一次backup落PC到,所以我心諗reset一次再restore番就應該得。

於是我就跟Apple教學(https://support.apple.com/en-us/HT204306)入recovery mode重置部iPad,點知重置完部iPad仲係要我入passcode先用得。我以為我做錯左咩步驟,所以試多一次,但結果一樣。後來Google左一陣之後先發現要入DFU Mode先可以徹底重置。

等左好耐之後終於重置成功。iTunes下載system software真係龜速,如果部iPad有得好似Windows/Android咁獨立重置就好啦。重置完之後,要登入番Apple ID先用得,好彩我親戚有記低Apple ID,如果唔係真係gg。

今次既故事教訓我:
1. Apple保安真係做得幾好
2. 但有咩事真係好麻煩
3. 幫唔識電腦既親戚做Apple tech support更麻煩(做Windows/Android tech support輕鬆好多)

俾黎部機你親戚啦

搵FBI啦

其實只要有單就肯定有得搞

仲有事實上好多時比人話比返部機人,係卡左係登入個度...

其實只要有單就肯定有得搞

仲有事實上好多時比人話比返部機人,係卡左係登入個度... ...
tuyylihk 發表於 2016-4-5 10:38

呢部係抽獎禮物黎既,應該無單,幸好記得Apple ID。
好奇一問,如果用盡各種方法都登入唔到Apple ID,係咪部機以後都用唔到?
(我親戚部iPad個rescue email係我自己email,所以都應該好安全,只係好奇想知下)

呢部係抽獎禮物黎既,應該無單,幸好記得Apple ID。
好奇一問,如果用盡各種方法都登入唔到Apple ID,係咪 ...
leave 發表於 2016-4-5 11:40

據聞有整機佬係有方法
詳細唔知
亦唔一定部部機都得

唔洗叫我“俾番人”,個問題我已解決,純粹出post分享下經驗。

係咁的,我親戚一向係電腦白痴,而佢部iPad ...
leave 發表於 2016-4-5 02:33

其實passcode, login id & pw真係基本....如果呢d都可以唔記得...真係用返android算啦..
簡簡單單收發whatsapp, fb, 影相就算啦~

今次既故事教訓我:
1. Apple保安真係做得幾好
2. 但有咩事真係好麻煩
leave 發表於 2016-4-5 02:33 AM

果果所有野 depends on apple id
如果唔見左 pw / 比人偷左 apple id
咁所有 i乜i物 apps tunes cloud 全部 gg

今次既故事教訓我:
1. ...
2. ...
3. ...
4. 有咩上網搵,你唔會係第一個遇到呢啲野既人

4. 有咩上網搵,你唔會係第一個遇到呢啲野既人 ...
Solit 發表於 2016-4-5 18:14

Google is our friend.
不過今次奇怪既係,Apple自己俾既教學居然唔work。