請問有冇人用過 Swift ?

佢好似係 APPLE 用黎學寫程式而開發, 咁請問有冇版友用過 ?

食唔食資源 ? 或者要邊一代 IPAD 先會行得順 ? 或者會唔會越用越大食 ?

同俾小朋友學下寫程式. 唔知佢有冇興趣, 或者自己大人去學.....

起碼係正面既野, 好過成日打機......

或者呢個軟件有用嗎 ? 定係去正正經經買本書俾佢 ? 或者用呢個 Swift 軟件之餘, 仲要乜野去附助呢 ?

swift只係一個language
用唔同language同大唔大食冇關係

swift只係一個language
用唔同language同大唔大食冇關係
KinChungE 發表於 2017-3-23 09:59

因為佢係一個 APPS, 人面有埋片同指導. 不過我未用, 因為我版本舊裝唔到. 但諗佢會唔會係跟佢 STEP BY STEP 咁 CREATE D 遊戲或 OUTPUT一個軟件. 咁就越整越大....

即係好似 PHOTO SHOP 只係幾M或幾十M, 但你整相加特效再整 LAYER, 可以幾十到幾百M一個 FILE.

諗緊買部入門 NEW IPAD 夠唔夠玩呢 ? 可能有 2G RAM, 但 MINI 個 D 得 1G RAM. 可能越用越慢... ?

因為佢係一個 APPS, 人面有埋片同指導. 不過我未用, 因為我版本舊裝唔到. 但諗佢會唔會係跟佢 STEP  ...
bobopig 發表於 2017-3-23 13:11

你指Swift Playground?
入面只俾你寫到簡單code, 大極有限

錯區...

錯區...
戀人未滿 發表於 2017-3-23 15:49

Sorry , 應該去邊區問.....請指教.

你指Swift Playground?
入面只俾你寫到簡單code, 大極有限
KinChungE 發表於 2017-3-23 14:04

即係一個入門既野 ? 但係俾小朋友應該足夠 ?

咁即係 IP 都夠力....

即係一個入門既野 ? 但係俾小朋友應該足夠 ?

咁即係 IP 都夠力....
bobopig 發表於 2017-3-24 00:35

根本個app就係俾小朋友接觸programming用
超超超入門

佢好似係 APPLE 用黎學寫程式而開發, 咁請問有冇版友用過 ?

食唔食資源 ? 或者要邊一代 IPAD 先會行得順  ...
bobopig 發表於 2017-3-23 07:31

如果係Swift Playground
因為有D 教學係3D,
要行得順,最少IPAD AIR 2 同IPAD MINI 4,主要係A8 +2GB RAM問題
你買新個部平價IPAD一定得