[操作疑難] 一星期內OCZ Vertex 3炒兩次

大家好, 唔知係我黑仔定係我架機有問題,
由Update上FW 2.11之後, 就出現了無故死機的問題
起初, 以為自己的Windows出問題, 於是重裝了一次Windows
但問題依舊, 於是用另一架電腦, 將SSD WIPE一次之後重裝一次

可惜, 問題依舊, 更加頻密地出現了
而最近呢7日內,  OCZ的SSD更出現了在使用時無故Reboot, 以及forced reboot後不能於Bios內認出的情況
唯一可以令Bios認得番隻Vertex 3的方法, 就係十次都未必有一次得既拔插頭Hard Reboot一次
所以於5日前(9月10日) 上代理換新, 但問題又重復了

我唔知大家有冇同樣問題, 但我希望有問題的朋友可以出句聲,
齊齊睇下點解決呢件事, 拜謝

本身Spec 如下
Asus P8P67 Pro @ Bios 1850
Intel 2600k @ 3.4G
G. Skill 4x 4G DDR 1600
Palit GTX 480
Antec TPQ 1000W

做對照實驗,唔用SSD,用HDD,裝個WINDOWS入去,睇下會唔咁炒

做對照實驗,唔用SSD,用HDD,裝個WINDOWS入去,睇下會唔咁炒
grxgr 發表於 2011-9-15 09:06

Updated,
隻Vertex 3 每個幾鐘就同我玩一次Reboot,
現在用傳統HDD就冇事, 拜謝

Updated,
隻Vertex 3 每個幾鐘就同我玩一次Reboot,
現在用傳統HDD就冇事, 拜謝 ...
Ivan_M 發表於 2011-9-15 09:09

咁就去搵代理吧

咁就去搵代理吧
grxgr 發表於 2011-9-15 09:14

在5天前搵左一次, 但問題依舊, 亦跟隨代理的說話換了一條SATA線
尋晚又出現過同樣問題, 唔得佢死

在5天前搵左一次, 但問題依舊, 亦跟隨代理的說話換了一條SATA線
尋晚又出現過同樣問題, 唔得佢死 ...
Ivan_M 發表於 2011-9-15 09:20

代理個目的係要你唔好換,唔好煩佢,兼當你唔識用電腦,如果你有空閒,擺係佢到叫佢用比你睇,用到無炒先比返你帶返屋企咁先最好

代理個目的係要你唔好換,唔好煩佢,兼當你唔識用電腦,如果你有空閒,擺係佢到叫佢用比你睇,用到無炒先比返你 ...
grxgr 發表於 2011-9-15 09:31
呢樣我又要同代理Fight back番
上到去哥仔態度良好, 爽爽手手,
但可惜係, 坐低30分鐘唔夠已經有4單同類Case, 全部都係SF 2XXX系既OCZ Product

呢樣我又要同代理Fight back番
上到去哥仔態度良好, 爽爽手手,
但可惜係, 坐低30分鐘唔夠已經有4單同類Cas ...
Ivan_M 發表於 2011-9-15 09:33

有時都唔怪得佢地,換一樣比你,佢就賺少左,所以佢點會盡量唔換...

大家好, 唔知係我黑仔定係我架機有問題,
由Update上FW 2.11之後, 就出現了無故死機的問題
起初, 以為自己 ...
Ivan_M 發表於 2011-9-15 09:00

P67 於 sata 3 的 虫 未除哂  , 等更新的 UPDATE , 不過我都死左心 轉左 Z68

OCZ 不至於 如此 ? 若其他機使用 也如此 最多去 代理 搞 姐

唔係話我沬黑 OCZ SSD好有問題 VERTEX 30G 舊版都係咁 換左全新返黎用唔夠一個星期又係detect唔到 見到你地新版都係咁好多問題(v3)自己去mw個版睇
所以我近其想用返ssd都買m4 換黎換去車錢都買到張喇