[技術討論] 求教: window vista 裝 SSD 有乜要留意?

呢度好似無乜貼講行緊vista notebook換SSD.

請問是否同其他OS一樣咁upgrade架? 有冇咩優化設定係專for vista os? 萬謝指教

呢度好似無乜貼講行緊vista notebook換SSD.

請問是否同其他OS一樣咁upgrade架? 有冇咩優化設定係專for vi ...
eightbrother 發表於 2012-5-15 11:43

索性上7仔算啦.....Vista 好多問題

索性上7仔算啦.....Vista 好多問題
yankees 發表於 2012-5-15 13:31

但我原裝機跟vista喎, 係咪要駛錢再上?

eightbrother 發表於 2012-5-15 13:36

呢層就唔知啦.....

eightbrother 發表於 2012-5-15 13:36

人家都唔駛考慮 『錢』o既問題呀 就梗係開口理口都直升啦

人家都唔駛考慮 『錢』o既問題呀  就梗係開口理口都直升啦  ...
killer_queen 發表於 2012-5-15 14:37

咁我緊係想唔多花錢啦, 而家係過渡期, 舊nb兩三年了, hd 神神哋, 要全新upgrade緊係等nb ssd usb3.0 齊晒先再諗, 所以, 其實vista os要留意啲乜呢?

我最近都用 SSD upgrade 我部用左 vista 4 年的 notebook,

安裝跟普通 HDD 一樣, 沒有分別.

買夠256gb就無問題

我最近都用 SSD upgrade 我部用左 vista 4 年的 notebook,

安裝跟普通 HDD 一樣, 沒有分別. ...
lion97 發表於 2012-5-15 15:04

有冇特別嘢要設定架? 請提點

你第一次裝 window ??

我就沒乜特別,  放入 notebook 果隻 window + driver DVD,  boot 完機咪自動裝.

我自己並沒做優化.

呀 !   記住唔好買 60GB,  最少120GB 比較穩陣.