[技術討論] 又係ADATA S510??

第一次玩SSD, 所以爬左好多文先TUNE

但用左兩個星期, 第一次RUN TEST既成績竟然係咁 究竟係我SETTING有問題定S510有問題

同埋我見到其他CHING個紅色圈係寫1024K, 點解我個咁多K

另外我已經開左ACHI, TRIM, 關左WIN 7既SUPERFETCH, PREFETCH同磁碟重組

裝曬DRIVER, 但係見唔到ACHI DRIVER得呢個既?

有冇CHING幫到我

你個 C Drive 前面可能間左個二百幾 MB 的 boot partition

有啲南橋晶片唔支援ACHI.我用緊Asus P5G 41Tm 就無喇

你個 C Drive 前面可能間左個二百幾 MB 的 boot partition
觀星是答案 發表於 2012-5-15 17:21

我裝win7個陣佢自己auto間咗兩個partition出嚟,我有冇方法整走佢?

有啲南橋晶片唔支援ACHI.我用緊Asus P5G 41Tm 就無喇
euro 發表於 2012-5-15 17:43

我用緊最新嘅A75,應該support個喎

觀星是答案 發表於 2012-5-15 17:21

裝 win7 好似實會間100MB黎架喎

裝 win7 好似實會間100MB黎架喎
yankees 發表於 2012-5-15 20:26

預先間好 partition 先裝 Windows 就唔會間那 boot partition

預先format好直接裝win, 唔好係setup時搞format, 個align size會細番

速度似sata2...

預先format好直接裝win, 唔好係setup時搞format, 個align size會細番
lwwk 發表於 2012-5-15 23:36 [ url=http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=27542330&ptid=1798003][/url]

想請教如果沒預先format而直接裝win7, 現在align size 細左,應怎様做呢,謝謝。