[技術討論] 有冇SSD俾VMware ESXi 5用?

有冇SSD俾VMware ESXi 5用?

Thanks.

裝ESXI 5只用USB手指夠

Thanks.
jwschow 發表於 2012-5-16 04:58

玩Host Cache?

ESX你玩到幾勁? http://www.lsi.com/products/stor ... rpDriveSLP-300.aspx 夠不夠你用

我意思係, SATA SSD做datastore放virtual disk.

唔知係唔係就咁當普通HDD用, 而點樣處理trim問題.

我意思係, SATA SSD做datastore放virtual disk.

唔知係唔係就咁當普通HDD用, 而點樣處理trim問題. ...
jwschow 發表於 2012-5-16 13:31

應該支援吧 ESX也是LINUX,LINUX從2.6.28之後就支援trim. 不過esx定位非家用向,多半預定你有hw raid 所以不太需要考慮這些問題

ESXi (not ESX)

應該支援吧 ESX也是LINUX,LINUX從2.6.28之後就支援trim. 不過esx定位非家用向,多半預定你有hw raid 所以不 ...
sonichkhk 發表於 2012-5-16 13:41

ESXi (not ESX)
jwschow 發表於 2012-5-16 14:06

ESXi 一樣不是家用向,是給企業免費使用的簡化版ESX

Thanks.
jwschow 發表於 2012-5-16 04:58

SSD冇分,你要考慮既係你的寫入量有幾高,如果寫入量唔大買MLC已OK,寫入量高的話就要諗SLC