[技術討論] Seagate Momentus XT vs Crucial M4 效能差得遠嗎?

想請教一下各師兄們,

我依家部notebook係用緊隻Seagate Momentus XT,如換隻Crucial M4 128G,效能會提升多少?謝!

如果常用程式/檔案會差唔多.
但係少開既就會有分別.

不過宜家D SSD平左咁多, 如果係我, 會轉用SSD, 起碼慳電同無咁熱, 又防震!

如果常用程式/檔案會差唔多.
但係少開既就會有分別.

不過宜家D SSD平左咁多, 如果係我, 會轉用SSD, 起碼慳 ...
Sound 發表於 2012-5-17 13:40

SSD 同2.5" 硬盤, 用電應該差不多

回復 3# 1q1q1q

SSD 的最高運作功率多在3瓦特以下,

而2.5吋磁性硬碟多在10瓦特以上。

亦如樓上所說,SSD的優勝點在防震,對流動用戶來說非常有用。

回復  1q1q1q

SSD 的最高運作功率多在3瓦特以下,

而2.5吋磁性硬碟多在10瓦特以上。

亦如樓上所 ...
lamkelvin 發表於 2012-5-17 17:21

http://www.seagate.com/cn/zh/int ... momentus-xt-hybrid/

想請教一下各師兄們,

我依家部notebook係用緊隻Seagate Momentus XT,如換隻Crucial M4 128G,效能會提升 ...
wilsonchung616 發表於 2012-5-17 12:06

將佢地掉落地下你會見到最大分別

回復 5# 1q1q1q

HDD有摩打, 有機械臂, 呢D都係比較耗電既部件. 所以耗電量點會同SSD差唔多!?

3.5吋HDD 操作功率係20W以上.
2.5吋HDD係10W以上.
SSD係3W左右, 而且SSD 讀/寫快, 閒置時間多.
而HDD即使閒置時,都要keep住磁碟轉,....你諗摩打長期工作唔使用電嗎?

用SSD你部notebook續航時間會長D架...

回復  1q1q1q

HDD有摩打, 有機械臂, 呢D都係比較耗電既部件. 所以耗電量點會同SSD差唔多!?

3.5吋HDD ...
Sound 發表於 2012-5-17 19:57

隻HDD用幾多, 唔係我講... 係Seagate 自己寫.  
SSD, 唔夠1W, 2.5" 用2.2W, 係差好遠, 得未. 雖然1台普通電腦, 最少都40-50W.

回復  1q1q1q

3.5吋HDD ...
Sound 發表於 2012-5-17 19:57

你睇左人地個SEPC先啦...你唔會清楚過人地生產商掛

回復 8# 1q1q1q

但技術文件卻和預計有所出入,竟然比SSD更低了!