[購買問題] 128G ssd $900 就應該差唔多要買喇

mlc 成本 約 $600 (市場現價) + controller (??) + PCB + casing + 燈油火蠟 + profit
雖然唔知買泥做也, 到價就買

但係太多款,想買都唔知邊隻好

唔使咁急買
Nand 價格持續下跌
SSD 公司清緊蟹貨
遲買平多幾舊

唔使咁急買
Nand 價格持續下跌
SSD 公司清緊蟹貨
遲買平多幾舊
hongkongfun 發表於 2012-5-17 18:07

同埋新controller ssd好快殺到, 見到隻$1479 vertex 4 128gb 4k speed 3xxmb/s 留哂口水

回復 2# keithpktkl

1) 要同步 mlc
2) 代理要有責任, so rule out oxx
3) 不做白老鼠, 太新牌子say no
4) 唔好太慢, 唔使最快
5) 其它撞彩數
咁就差唔多喇

回復 5# BW

即係跟大隊就冇死啦

但係點先知隻SSD係同sync定async mlc?另外toggle NAND係sync定async?

回復 6# keithpktkl

唔係跟大隊 - 排隊都可能排錯, 要睇多幾個大網站review +吸取他人經驗 - 但要小心打手/傻仔

toggle NAND 係唔同 architecture - ddr NAND, 但interface同async差唔多, Toshiba話速度同sync差唔多 - 133MT/s (sync 166MT/s - 慢20%), 壽命: sync - 5,000 p/e cycles (samsung 得1,500!); toggle - 3,000 p/e cycles

同價一定係買sync, 平多過15%就toggle, 10-15%公字決定

咁點知隻ssd係用緊sync/async/toogle?
官網spec好似冇寫

回復 9# keithpktkl

用HD Tune Pro與CrystalDiskMark(資料壓縮對其無效)測試讀寫效能馬上就知係咪async, async 體質較差, 無得冚, 特別係CDM中的連續存取與512K兩個區段. 不過firmware 超到sync就難搞,只能拆開ssd眼見為真

sync同toggle就只有拆開ss, 好在有人鐘意咁做, google/visit 下台灣/大陸網站就不難睇到

不過如果有 8 channels or up, 依家bottleneck係sata3介面傳輸速度, sync同toggle都冇分別