[技術討論] 想問好耐用SSD行RAID 0

見近期SSD個價平左好多,好多時大家都可以一次就買2隻來做OS

我本身有2隻intel G2 80GB本來係分別2部機用,之後換左機買左i7 3820,就張2隻拎晒黎用,再買左隻sandisk 120GB.
張2隻拎晒一齊去行RAID 0,就咁行番主機板個RAID...
想問問各位,係唔係行RAID安裝windows 7會用成6xGB既位,已計所有更新+SP1
但係我試過就咁一隻SSD安裝+所有更新都係用左最多40GB左右,點解RAID 0 左會用多左Data?

希望有人可以答到,我E家2隻80GB行RAID 0,Total :148GB,可用得番77GB左右.......

見近期SSD個價平左好多,好多時大家都可以一次就買2隻來做OS

我本身有2隻intel G2 80GB本來係分別2部機 ...
Moon9300 發表於 2012-5-22 21:32

RAID唔會用多左空間

RAID唔會用多左空間
BMW3 發表於 2012-5-22 23:15

X 2

回復 1# Moon9300

你部機RAM多咗,所以虛擬記憶體就會跟著加大,如RAM16G,虛擬記憶體就會加至到16G或以上,你可以改細虛擬記憶體或轉移去其它位置便可!

回復  Moon9300

你部機RAM多咗,所以虛擬記憶體就會跟著加大,如RAM16G,虛擬記憶體就會加至到16G或 ...
gogogomp5 發表於 2012-5-24 05:21 PM

我部機係x79,32GB Ram....我就咁安裝win7已經用左70GB,就係用左係虛擬記憶體?
點先可以退番隻SSD既位出黎?

回復 5# Moon9300

你32gb ram,虛擬記憶體最少食你C:32GB虛擬記憶體,你只要係虛擬記憶體改細D GB數,或轉移去其它位置,重新開機就可以!
控制台>系統>進階系統設定,在效能按設定>進階,在虛擬記憶體按變更,張(自動管理所有磁碟的分頁檔大小)不選,跟住按(自訂大小),改細虛擬記憶體,或轉移去其它位置,緊記改完一定要按(設定),然後再按(確定),重新開機就可以!

回復  Moon9300

你32gb ram,虛擬記憶體最少食你C:32GB虛擬記憶體,你只要係虛擬記憶體改細D GB數,或轉移去 ...
gogogomp5 發表於 2012-5-24 10:59 PM

真係唔該晒你,原來ram多會用多SSD or HDD既位,我都係E家先知道
唔怪得係第二部機只有8GB Ram安完個win7都係用左40GB.....

Hibernate file 來。試下

Powercfg -h off

回復 7# Moon9300

其實你32GB RAM噤大,係極小可會用到虛擬記憶體,因為要用完你實體記憶體(32GB)先會去用虛擬記憶體,有D師兄會取消虛擬記憶體,但我唔見意,因為有某一些程式(OFFICO...........等)佢會問你點解無虛擬記憶體,所以你比小小虛擬記憶體就OK!

我只會將虛擬記憶體放去ramdisk... set 1G-2G
部機24Gb ram 根本好少用到 page file