[技術討論] Win7 64bits 轉SSD

如果要轉做行SSD, 如何可以唔摌裝Windows?

咩叫唔剷裝 windows ? SSD 同 hdd 都係一樣姐...你成個 partition copy 過去咪就可以用 law

想由3.5'SATA HDD轉去 SSD 但唔想重裝Windows 及software.
咁係咪要用Acronis之類嘅software copy 成個partition?

想由3.5'SATA HDD轉去 SSD 但唔想重裝Windows 及software.
咁係咪要用Acronis之類嘅software copy 成個par ...
huakee 發表於 2012-5-24 12:08

閣下有Acronis 就更係咁用,最好係開頭用win7 4k format 左個SSD, 再用Acronis 還完 partition就得,完成左就會對齊埋4k.

閣下有Acronis 就更係咁用,最好係開頭用win7 4k format 左個SSD, 再用Acronis 還完 partition就得,完成 ...
6seven 發表於 2012-5-24 13:11

格式化時有得揀架..?
是否磁碟管理度黎做格式化..

格式化時有得揀架..?
是否磁碟管理度黎做格式化..
Ahmok 發表於 2012-5-24 14:28

format 果度有得揀 allocation unit size.

回復 4# 6seven

手上隻ghost已經唔支持Windows7 64bits... 如果無Acronis, 可唔可以用Win7 入面個upgrade wizard, 當換HDD咁migrate啲data 過去隻SSD度?

format 果度有得揀 allocation unit size.
6seven 發表於 2012-5-24 14:34

咁我呢隻對齊左未呀...
Win7 E350M1 SSD新測試.jpg
.我冇做任何野,bios揀完ahci,就安裝win7.使唔使再由頭嚟過.

齊晒

齊晒
g1jockey 發表於 2012-5-24 16:58

唔該哂....:-D