[一般問題] ADATA S510 有冇需要優化

新買嘅S510,己裝Win 7,有冇需要優化提升效能?若果可以,應該點做?

新買嘅S510,己裝Win 7,有冇需要優化提升效能?若果可以,應該點做?
Ahmok 發表於 2012-5-26 07:38

4k alignment,Paragon Alignment Tool.

4k alignment,Paragon Alignment Tool.
patklchung 發表於 2012-5-26 08:15

要拆塊SSD出嚟,重頭再做過?

patklchung 發表於 2012-5-26 08:15

我都傻傻地,原來己經對齊左

我都傻傻地,原來己經對齊左
Ahmok 發表於 2012-5-26 08:31

SSD fine tone, SSDTweaker.

回復 1# Ahmok

可以參考下Niel兄置頂既教學
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

其實我塊s510似乎太慢,又或者係用amd板問題,所以想試下若果有優化或升級firmware而又可以有所改善,就會去探索一下.

我都覺得做左會好D

我都覺得做左會好D
so-net 發表於 2012-5-26 23:13

要請教一下,今日我會重新再由頭嚟過,手提電腦磁碟管理>ssd格式化>預設>數值應該選取那一項呢?

阿拉文格式化正確數值

要請教一下,今日我會重新再由頭嚟過,手提電腦磁碟管理>ssd格式化>預設>數值應該選取那一項呢? ...
Ahmok 發表於 2012-5-29 06:48