[操作疑難] 請問點解速度咁低??

朋友比左隻不知明既SSD我試玩,,
插落電腦試左一下,,速度好低..
係咪要轉ACHI?如果要轉點樣轉??
轉左會唔會影響我宜家個WINDOWS?
新手,,請指教..THANKS.

回復 1# 東尼仔

take a photo for the SSD, let us try to take a look what is the brand, have you install the Intel driver and try?

1) 未轉用ACHI.  去BIOS setup 轉
2) 未做 partition alignment.

1) 未轉用ACHI.  去BIOS setup 轉
2) 未做 partition alignment.
amateur 發表於 2012-5-30 10:16

1:想問下如果轉左achi會唔會影響我宜家個windows??
2:咩係partition alignment??要點樣做??

1:想問下如果轉左achi會唔會影響我宜家個windows??
2:咩係partition alignment??要點樣做?? ...
東尼仔 發表於 2012-5-30 10:21

教學:如何從 HDD 完整地Clone 到 SSD 上 (包括原廠還原磁區,適用於任何品牌電腦) (Netbook 同樣適用!)
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1734688
可參考小弟教學的以下部份:
2.使用GParted (Ubuntu) 進行貼齊(對齊)
2.1使用 Paragon Alignment Tool 進行貼齊(對齊)

其他優化:
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 88&pid=26575523
* Disk alignment 對齊 (SSD)
      微軟在 WinHEC 2008 的技術文件 Windows 7 Enhancements for Solid-State Drives 序述了關於 SSD 的 4KB page size(block) alignment 的問題對文件系統(NTFS 分割區)的寫入效能影響; 預見的在安裝 SSD 時 NTFS 分割格化後, 分割區沒有對齊 4KB page 邊界而寫入時抹寫兩個實體 block 動作次數, 在持續寫入效能影響下降達 ~20% 至 ~40% 之間(已實測), 要修正 SSD align 問題, 必雖使用 disk align 軟體(例如 Paragon Alignment Tool)將初始化後的 SSD 執行 partition align 分割區對齊, 以得到完美的寫入效能。建議在 SSD 初始分割格化後即時執行對齊程序, 可減小因為分割區內大量文件檔案耗用執行對齊時間。

* AHCI (SSD/HDD)
      AHCI 模式對不同廠牌 SSD 的傳輸影響在 AS SSD 測試中 4KQD32 有達 ~400%以上(NCQ 對細小的持續讀取最明顯), 要用盡 SSD 的效能火力(尤其是配合 Intel RST AHCI)的話, 開啟 AHCI 模式是無容置疑; 如果 OS 已安裝成 IDE 模式的話, 需要在 Windows 7 內先修改 registry 機碼(及準備好驅動程式), 然後重啟電腦進入 BIOS 啟用 AHCI。

修改 Windows 7 機碼啟用 AHCI:
      以系統管理員身份執行 regedit 登錄編輯程式
      尋找
      [HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci]
      修改
      將 start 預設值 3 修改為 0參考微軟技術文件 KB922976

教學:如何從 HDD 完整地Clone 到 SSD 上 (包括原廠還原磁區,適用於任何品牌電腦) (Netbook 同樣適用!)
...
Marry 發表於 2012-5-30 11:17

thx..師兄..資料好充足...
我唔會將宜家個windows clone去ssd度..
只係想先測試下佢個速度先..得閒再裝win7落去ssd..
宜家問題係我本身個windows xp行緊ide係咪好似你編文咁轉法(你用緊win7)..
thanks..

補充資料:
我用緊giga h55, 開機果時佢會問我轉唔轉用ahci模式,
如果我就咁直接禁轉去會唔會連windows都入唔到??

有無師兄可以幫到我:
我宜家個windows xp行緊ide就咁轉做AHCI會唔會連WINDOWS都入唔到??

有無師兄可以幫到我:
我宜家個windows xp行緊ide就咁轉做AHCI會唔會連WINDOWS都入唔到?? ...
東尼仔 發表於 2012-5-30 14:06

好大機會

好大機會
andytse 發表於 2012-5-30 15:05

即係如果我想測試佢個速度,
就要先起bios轉左AHCI再裝win7??

thx..師兄..資料好充足...
我唔會將宜家個windows clone去ssd度..
只係想先測試下佢個速度 ...
東尼仔 發表於 2012-5-30 11:34

你只係要睇我篇文教你做4K對齊果部份同了解下點優化

XP 就咁 IDE 轉 AHCI 一定爆藍!
不過都有方法做到嘅!

參考:
http://goo.gl/YF6da
http://goo.gl/OApiJ
http://duoenote.blogspot.com/2009/11/xp-ahci.html