[購買問題] [請教] OCZ Agility 3 問題

想請教各位 ching OCZ Agility 3 速度同效能如何?

我知道今時今日考慮 OCZ 既都係勇士,但見佢 120GB 都係 $739 好吸引,應該係咁多隻 Async MLC SandForce 2281 中最平,對嗎?

小弟已有一張 M3P 放係一號機,想係二號文書機平玩 SSD (120gb),除左呢隻 ching 們仲有冇推介?

謝謝!

我係勇士!! (・_・;)
利申 : 用緊OCZ v1, v4, petrol

我覺得依家買a3唔算勇囉... 衰D講句都已經屍橫遍野啦, 要死嘅都七七八八, 出左咁耐要修復嘅都復左, 想死都唔係咁易, 真係死都大把人行先過你

雖然我唔建議買Sandforce, 不過價錢先決就無可厚非, 效能同m3p當然有距離, 不過同其他Async MLC SandForce 2281睇迫都唔會有機大分別~ 既然係價錢先決平過佢好似得"星の記憶", 同佢比我會揀a3囉~

(下次去番SSD度問, 會多D人答你~)

我係勇士!! (・_・;)
利申 : 用緊OCZ v1, v4, petrol

我覺得依家買a3唔算勇囉... 衰D講句都已經屍橫遍野啦 ...
Passer2k 發表於 2012-7-17 16:04

多謝 ching 指教! 唔怪得係度問野成日都冇人答,原來去錯區?! 請問 SSD 係邊度問? 我買唔到一個區叫 SSD 喎~~

另外,乜野係 "星の記憶" 呢?

謝謝!

利申 : 用緊OCZ Agility 3 (RAID 0),OCZ Vertex 3 (MacBook Pro)
我覺得Agility 3 ok la,至少行RAID 0 (SATA2)有542MB read/536MB write
如果唔介意速度,Agility 3就得,至少好過Vertex 4 o既降速問題

多謝 ching 指教! 唔怪得係度問野成日都冇人答,原來去錯區?! 請問 SSD 係邊度問? 我買唔到一個區叫 SSD ...
eddienghs 發表於 2012-7-17 21:39

"星の記憶" 唔知就算啦~

利申 : 用緊OCZ Agility 3 (RAID 0),OCZ Vertex 3 (MacBook Pro)
我覺得Agility 3 ok la,至少行RAID 0 (SAT ...
athloniimax 發表於 2012-7-18 00:44

謝謝 ching 的資料提供! 想問問點解你話 "如果唔介意速度,Agility 3就得"? 佢好慢既咩?

另外,Vertex 4 o既降速問題我都聽過,但佢冇 "降速問題" 咩?

"星の記憶" 唔知就算啦~
Passer2k 發表於 2012-7-18 01:23

Sorry, 咁白痴咁都睇唔到先...

真心想知咩係 "星の記憶",請回覆我的 pm,好嗎?

回復 7# eddienghs

又唔係唔開得名~
http://www.price.com.hk/product.php?p=139575
只係規格比較落後, 雖然最平, 不過同其他SSD性能相差都唔少...

v4降速問題係1.4版獨有, 1.3係無嘅, 1.5算係解決左~

謝謝 ching 的資料提供! 想問問點解你話 "如果唔介意速度,Agility 3就得"? 佢好慢既咩?

另外,Vertex 4 ...
eddienghs 發表於 2012-7-18 10:11

這裡發現另一個問題,之前V4咪出左好多更新,將細容量版本的大幅速度提升
這裡說的[牺牲可靠性换取的]不知是否真的?
http://news.mydrivers.com/1/234/234605.htm

這裡發現另一個問題,之前V4咪出左好多更新,將細容量版本的大幅速度提升
這裡說的[牺牲可靠性换取的]不知是不知是否真的?
cleverandy 發表於 2012-7-18 13:12

開宗明義: 係!
不過依句"牺牲可靠性"好明顯有誤導...
根據某大陸測試同老湯最新測試;
Ref: http://www.tomshardware.com/revi ... benchmark,3245.html
v4 1.5 firmware, 會以SLC mode寫入資料, 不過SLC mode寫只會用到MLC的一半容量, 所以SSD以SLC mode 寫到一半容量時, SSD就唔可以再用SLC mode寫入, 直到SSD自己將現有資料再寫入填滿整個MLC, 餘下的一半再以SLC mode寫入, 這是老湯的預測~
的確, 以以上方法運作, 寫入次數會增加, 間接減少壽命...
不過依個動作每到SSD一半容量先做一次(50%, 75%, 87.5...) 如果先前填滿嘅MLC無free出來, 依個動作就唔會再做, 反而太多固定資料wear leveling會將資料搬位再寫~

如果寫入資料容量不變, 以上動作影響嘅壽命微乎其微, 算唔上"牺牲"
即使不停重複以上動作, v4都唔會因error當掉, 算唔上"可靠性"出問題...

不過老湯都話v4"有D野" 暗示玩味十足~
而且預計1.6 1.7 1.8 陸續有來... Orz...