[購買問題] notebook mini PCI-E轉mSATA

有個friend尋日問我腦場有無adapter可以將notebook o既mini PCI-E轉mSATA (因為發現買o左mSATA SSD但係發現slot唔o岩用),我一時間都o諗唔起邊度有o的咁o既o野賣.....有無CHING知道邊度有呢樣o野?

其實miniPCI-E (SATA) 接口,例如ASUS EEEPC900/901用,

同而家嘅mSATA 在針腳定義方面只係差少少,

真係有人可以改到,見下圖:

但如果用轉接卡,可能就要考慮埋體積放唔放得落,

仲有最大嘅問題係BIOS是否支持mSATA SSD???

例如我手上有ThinkPad X61 (有miniPCI-E 但唔支持mSATA 及miniPCI-E (SATA) 定義),

有 Intel 310 mSATA SSD,你發覺X61用唔到,

用上面圖片嘅方法飛線做miniPCI-E (SATA) 定義,

然後都係用唔到!因為BIOS冇支持...!!!~~~~

參考一下,有錯請插!

.

咁危都試?

唔係BIOS問題, 如果MB chipset冇駁到SATA channel去個mini PCI-E port , 你點改個connector都冇用

咁複雜...點玩啊..