[購買問題] 如果將只SSD當普通HDD咁用,几耐會死?

如題, 但都係會裝OS同埋software, 可能會裝GAME
如果咁用法, 几耐會死?

SSD係咪一定會死?(我意思係普通HDD我用到三,四年,用到我換第二部機都仲未死)

而家用緊兩只HDD行RAID0, 覺得越用越慢, 唔太想重裝, 見而家SSD一千蚊都有交易, 想買只M4黎用下, 如

果只計價錢同SSD只野本身(即唔計個MOUNT同TOOLS等), M4係咪最抵呢?

如題, 但都係會裝OS同埋software, 可能會裝GAME
如果咁用法, 几耐會死?

SSD係咪一定會死?(我意思係普通HDD ...
nkwhahaha 發表於 2012-7-23 19:34

SSD係咪一定會死?    係!!

HDD係咪一定會死?   係!!

SSD會唔會早死過HDD?    未必!!

SSD用唔用到三,四年?     絕大部份都可以!!

M4係咪最抵買?     唔一定!!

SSD唔計Mount同Software, 都仲要睇性能同保養, 價錢唔係唯一考慮因素

SSD係咪一定會死?    係!!

HDD係咪一定會死?   係!!

SSD會唔會早死過HDD?    未必!!

SSD用唔用到三,四 ...
AC360 發表於 2012-7-23 19:52

M3P 吧 聲稱唔會跌速

老實講,好多嘢都要俾咗錢之後再用時間去証實! 我第一隻 SSD 兩年前買, 依家仍正常使用中. 其他新型號都喺出咗一年或唔夠一年, 真喺好難話你知用唔用到3, 4年.

另外 Plextor M2P都聲稱唔會跌速, 我有兩隻用緊大約10個月, 我個人"感覺"唔到跌速...

我諗你不停BT甜片24/7,都可以玩到五年先打柴!

咁保養方面邊個較好呢?
保養期內是一換一還是幫你整呢?

唔知M3同M3P, M5S有咩唔同呢? 同M4比又點樣?

garylism 發表於 2012-7-24 00:29

有個朋友的32G用了不足一年就跌速,是使用上問題嗎?有冇SSD的使用禁忌呢?

謝謝

有個朋友的32G用了不足一年就跌速,是使用上問題嗎?有冇SSD的使用禁忌呢?

謝謝 ...
hkdvc 發表於 2012-7-24 08:53

你咁講好空飯  有無開AHCI又成問題  佢咩牌子SSD都好重要

garylism 發表於 2012-7-24 00:29

點解一定要甜片?? BT其他野會早死D?

我都係完全當hd咁用隻m4 256, 無開ramdisk