[一般問題] 大家既SSD除左用黎放OS, 仲放咩Programs入去?

如題~

用緊 120G SSD,乜 SOFTWARE 都裝哂入去
裝左兩隻game,都仲有 40G 剩

常用果d都係入面,game就唔係,因為ramdisk中行,唔洗係ssd行

常用果d都係入面,game就唔係,因為ramdisk中行,唔洗係ssd行
greatzelda 發表於 2012-7-26 15:08

點樣將d game係RAMdisk度行?

點樣將d game係RAMdisk度行?
nnd 發表於 2012-7-26 15:17

portable版... or install時指去ramdisk,之後熄機前抄返過去舊式hdd就可以,我自己個人就set左shutdown前抄野,開機就自己抄去ramdisk

portable版... or install時指去ramdisk,之後熄機前抄返過去舊式hdd就可以,我自己個人就set左shutdown前 ...
greatzelda 發表於 2012-7-26 15:47

ramdisk可以set好佢自已做野?

ramdisk可以set好佢自已做野?
nnd 發表於 2012-7-26 15:50

好多 Ram Disk (Software) 都可以 Set shut down 前 auto  抄 file 同 開機 auto 抄返過去 Ramdisk 喎...

好多 Ram Disk (Software) 都可以 Set shut down 前 auto  抄 file 同 開機 auto 抄返過去 Ramdisk 喎.. ...
ryan_cheung 發表於 2012-7-26 15:56

ching set 左幾多ram做ramdisk?

咁如果部機不正常關機, 係 ramdisk入面D野係咪會無晒?

ching set 左幾多ram做ramdisk?
nnd 發表於 2012-7-26 16:00

我未買 SSD
我用佐 4GB Ram 黎做 Ram Disk
但係唔係行 Game
主要行 temp file 同 photoshop / AI