[操作疑難] SSD分數問題

小弟買左新既SSD
BIOS , 裝置管理員 , TOOLBOX 都認到
但係我的電腦無顯示 無得用..有冇CHING可以幫下手
(以上問題已解決)

點解個分數咁低..係唔係我SET好D野?
我係行SATA3

點解個分數咁低..係唔係我SET好D野?
ahead_lam 發表於 2012-8-2 00:57

1. 君用 IDE 模式, BIOS 內設定咗 SATA 為 IDE
SSD 適合 AHCI 模式下發揮傳輸效能

2. 君似乎沒有對齊 partition

參考精華文
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p%3Bfilter%3Ddigest

1. 君用 IDE 模式, BIOS 內設定咗 SATA 為 IDE

2. 君似乎沒有對齊 pa ...
mpegdecoder 發表於 2012-8-2 08:17

似乎係直情未建立partition

2. 君似乎沒有對齊 pa ...
mpegdecoder 發表於 2012-8-2 08:17

我試過轉AHCI...之後入唔到WINDOW

我都係新手,,
見意你先BIOS度轉行AHCI先,
再重裝WIN7,,咁就可以解決問題..

回復  ahead_lam

參考精華文
mpegdecoder 發表於 2012-8-2 13:00

我隻ssd係新買
我個os裝左係舊hhd..會唔會因為呢個問題我唔可以轉ahci之後入window?

小弟買左新既SSD
BIOS , 裝置管理員 , TOOLBOX 都認到
但係我的電腦無顯示 無得用..有冇CHING可以幫下手
( ...
ahead_lam 發表於 2012-8-2 00:57

BIOS轉AHCI同用新版本AS SSD睇下4K對齊未

我隻ssd係新買
我個os裝左係舊hhd..會唔會因為呢個問題我唔可以轉ahci之後入window? ...
ahead_lam 發表於 2012-8-2 18:33

總之轉IDE/AHCI之前要響windows做D野, 詳情抓下舊聞
win7要改登陸檔開翻msahci
xp要裝置管理員手動update ahci driver

否則bios改完會開唔到機

總之轉IDE/AHCI之前要響windows做D野, 詳情抓下舊聞
win7要改登陸檔開翻msahci
xp要裝置管理員手動update ...
KinChungE 發表於 2012-8-2 18:45

我有跟教學係msahci改做0..之後都係唔得