[操作疑難] 新買M5P好似唔多正常

昨日新買M5P 128GB , 1.03 FW , 睇落比其他師兄GE M5P 128 GB 慢左好多
用緊WIN7 64-bit ,行SATA3
有開ACHI
部機Config:
INTEL i5-2400 @3.1G
8G RAM
MB: asrock H61M/U3S3
係咪唔係原生SATA3 GE 問題呢?
唔該晒師兄解答

唔該師兄先,試左上面個同埋去左INTEL到DL都裝唔到 , 話此作業平台不受到支援... 點解決?

昨日新買M5P 128GB , 1.03 FW , 睇落比其他師兄GE M5P 128 GB 慢左好多
用緊WIN7 64-bit ,行SATA3
有開ACH ...
yamyamchan 發表於 2013-5-24 13:47

因為你塊H61板沒有Intel原生SATA 6Gbps Port,所以不能完全發揮M5P應有的速度,唯一解決辦法只有換主板

如果唔換主板,建議你將隻M5P插返落Intel原生的SATA 3Gbps Port,兼容性會更好

因為你塊H61板沒有Intel原生SATA 6Gbps Port,所以不能完全發揮M5P應有的速度,唯一解決辦法只有換主板

...
idolclub 發表於 2013-5-24 15:01

插返去SATA2, 肯定由370跌返去270
咪仲慢左

係咪唔係原生SATA3 GE 問題呢?
你用緊非原生SATA, 此port不是由南橋提供

買之前唔睇清楚其他chingD硬件係咩就走去買,緊係無行得咁好啦

買之前唔睇清楚其他chingD硬件係咩就走去買,緊係無行得咁好啦
rayad 發表於 2013-5-24 22:02

我都係想問個明白姐,我早知道唔係原生SATA3 係會有D影響 , 想證實下姐 , 師兄又唔洗咁重語氣GE

...
idolclub 發表於 2013-5-24 15:01

一直都有打算想換底板 , 但唔知邊塊H77 好D呢? 定係Z77,但我又唔超頻,應該會晒左
同埋有冇師兄幫幫下睇下個RST 點解會裝唔到,同埋唔裝會有咩影響呢?
唔該師兄先

一直都有打算想換底板 , 但唔知邊塊H77 好D呢? 定係Z77,但我又唔超頻,應該會晒左
同埋有冇師兄幫幫下睇下 ...
yamyamchan 發表於 2013-5-24 22:22

只為左一粒SATA 3的話
不如買B75, 夠平