[開箱] Crucial M550 512GB 開箱 (27/6 Updated)

之次用緊ADTA SSD,終於都死左決定買個大既,原本諗住買M6S 512GB,問左代理話最最最最快都要7月頭先有貨,所以決定買口碑都唔錯既CRUCIAL

CPU: I7 2600K OC TO 4.4
MB: ASROCK Z77 EXTREME4
RAM: ADATA 8GBx2

無2.5轉3.5架,得7MM變9MM架送
無SOFTEARE送

全新無伏

裝完WINDOWS 8.1 用內置DRIVER跑既速度

裝左intel rapid storage technology 個速度慢左....不過4K快左小小

P.S.好多CHING有興趣個價錢,我入手價係$2247

UPDATE: 27/6/2014
從063~Anson  CHING 得到 rst 13.1.1058 更新後再TEST

個4K有點....

http://www.crucial.com/usa/en/support-ssd

M550 seem still no update on the list

隱陣之選, 唔好理4K差幾多, 一般家用既唔會成日Full Load 住個SSD, 差少少都唔覺

回覆 4# 上水首富

呢個真,其實換左之後同我之前用開果隻原全FEEL唔到有大分別

隱陣之選, 唔好理4K差幾多, 一般家用既唔會成日Full Load 住個SSD, 差少少都唔覺 ...
上水首富 發表於 2014-6-25 06:16

4K Read直接反映SSD品質
21M好雞

21M好雞
B687 發表於 2014-6-25 16:34

ssd容量會影響4k速度?

21M好雞
B687 發表於 2014-6-25 16:34

樓主已經裝左Windows先測
未必真係雞ge

回覆 8# EITCo

因為我諗住實際使用情況下係行緊OS所以我無做未裝WINDOWS既TEST,我認為意義唔大

回覆 9# ~揚~
我隻256 GB m550,裝左win 8.1,用rst 13.1.1058(未出街版)
4k 都有29,30mb